Demans hastalarında homosistein,vitamin B12 ve folat ilişkisi
Relationship between homocystein, vitamin B12 and folate on demantia patients
- Tez No: 951620
- Danışmanlar: UZMAN HÜSNİYE ASLAN, DOÇ. DR. ORHAN YAĞIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Demans, homosistein, vitamin B12, folat, Demantia, homocysteine, vitamin B12, folate
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
2007-2008 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji polikliniğine başvuran 60 yaş üstünde klinik olarak demans tanısı konan 72 hasta ve kontrol grubu olarak yaş grubu uyumlu 31 kişi, prospektif olarak çalışmaya alındı. Klinik olarak demans tanısı Diagnostic and Statistic Manuel of Mental Disorders, Fourth Edition(DSM- IV) kriterlerine göre konulmuştur.Hasta ve kontrol grubuna standardize mini mental test uygulanmış, 24 ve altı mini mental skorlar kognitif bozukluk olarak değerlendirilmiş, çalışmaya alınmıştır. Çalışma ve kontrol grubunda homosistein, vitamin B12 ve folik asid düzeylerine bakıldı. Mini mental skorlar karşılaştırıldı. Çalışmamıza 60-84 yaş aralığında demans tanısı alan toplam 72 hasta alındı.Çalışma grubunda yaş ortalaması anlamlı olarak yüksekti. Çalışma grubunda vitamin B12 düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. Mini mental test skorları kontrol grubunda ve erkek hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışma grubunda folat düzeyleri düşük saptanmadı. Çalışma ve kontrol gruplarında mini mental skor değerleri , vitamin B12 ve folat düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Homosistein düzeyleri çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Biz çalışmamızda yaşın ilerlemesiyle mini mental skorun azaldığını, demans hastalarında homosistein düzeylerinin anlamlı olarak yükseldiğini, vitamin B12 eksikliği olan hastalarda homosistein düzeylerinin anlamlı olarak yükseldiğini saptadık. Sonuçlarımız literatür ile uyumluydu.
Özet (Çeviri)
Between 2007-2008 at İstanbul Educational and Researche Hospital neurology polyclinic 72 patients who are older than 60 years old and have demantia and 31 persons as a control group aligned with age group are participated in the study. Demantia is diagnosed to the Diagnostic and Statistic Manuel of Mental Disorders, Fourth Edition (DSM-IV) criteria. Mini Menthal State Examination (MMSE) is applied on the patient and control group. 24 and below mini menthal scores are evaluated as cognitive disorder and included in the study. Homocysteine, vitamin B12, folate levels are examined on the study and control group. Mini menthal scores are compared. 72 patients who are between 60-84 years old are included in the study. The average age was high in study group. It is determined that vitamin B12 level in the study group is lower than the control group. It is determined that mini menthal scores in the control group is higher than the study group and mini menthal scores on men patients are higher than on women patients. Low folat level is not determined in the study group. It is determined that there is not a relationship between mini menthal scores, vitamin B12 and folate level. It is determined that homocysteine levels in the study group are higher than the control group. In the study it is determined that mini menthal scores are decreased by ageing, homocysteine level is increased on patients who have demantia, homocysteine level is increased on patients who have low vitamin B12 level. Results of the study are aligned with literature.