6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası psikososyal ekipte görev alan psikolojik danışmanların deneyimlerinin incelenmesi
Examination of the experiences of psychological counselors who worked in the psychosocial team after the 6th February Kahramanmaraş earthquake
  1. Tez No: 951694
  2. Yazar: NİSAGÜL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, psikososyal destek, yardım çalışanları, Disaster, psychosocial support, aid workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gönüllü olarak bölgedeki psikososyal hizmet ekiplerinde yer alan psikolojik danışmanların deneyimlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiş, nitel araştırma yöntemine dayalı tanımlayıcı bir fenomenolojik çalışmadır. Araştırmaya, yaşları 28 ile 50 arasında değişen 7 psikolojik danışman katılmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde kartopu örnekleme ve ölçüt örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Toplanan veriler, nitel veri analizi tekniklerinden içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, 7 psikolojik danışmanla çevrimiçi platform olan Zoom üzerinden görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen deşifreler detaylı bir şekilde incelenmiş ve analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular,“Psikolojik Destek Sunmaya Hazırlık Süreci”,“Psikolojik Destek Sunma Deneyimleri”ve“Psikolojik Destek Sonrası Öneriler”olmak üzere üç ana tema ve toplamda on alt tema altında toplanmıştır. Araştırma bulguları, afet bölgelerine yardım için giden psikolojik danışmanların, travmatik süreçlerin etkilerini azaltabilmek adına hem psikolojik hem de fiziksel koşullara hazırlık yapmasının önemine işaret etmektedir. Ayrıca, afet durumlarında etkili bir psikolojik destek sunabilmek için, yardım sürecine başlamadan önce bilgilerin tazelenmesi ve mesleki hazırlık yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, afetlerin destek sağlama süreçlerinde ruh sağlığı profesyonelleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığı, bu nedenle destek süreci öncesi ve sonrasında önleyici ve iyileştirici müdahalelerin kritik bir role sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcılar, bu deneyimler ışığında psikososyal destek süreçlerine ilişkin ekipler, programlar ve psikolojik danışmanlar için çeşitli önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive phenomenological research conducted using qualitative methods, based on the experiences of psychological counselors who voluntarily participated in psychosocial service teams following the February 6 earthquakes centered in Kahramanmaraş. The study involved seven psychological counselors aged between 28 and 50 years. Snowball sampling and criterion sampling methods were employed to select the participants. A semi- structured interview form, developed by the researchers, was used as the data collection tool. The data were analyzed using content analysis, a qualitative data analysis method. Within the scope of the study, online interviews were conducted with seven psychological counselors via the Zoom platform. The transcriptions obtained from these interviews were meticulously examined and analyzed. The findings were categorized under three main themes—“Preparation Process for Providing Psychological Support,”“Experiences in Providing Psychological Support,”and“Post-Support Recommendations”—with a total of 10 sub-themes. The findings of the study indicated that for psychological counselors traveling to disaster- affected areas to provide assistance, preparing for both psychological and physical conditions is a critical part of mitigating the effects of traumatic processes. Furthermore, the results revealed the necessity of refreshing knowledge and undertaking professional preparation prior to delivering effective psychological support in disaster contexts. It was also found that disasters have adverse effects on mental health professionals involved in support processes, highlighting the importance of preventive and therapeutic interventions both before and after the support process. Based on their experiences, the participants offered various recommendations for psychosocial support teams, programs, and psychological counselors involved in similar contexts.