Preoperatif trapezius myaljisi varlığının postoperatif ağrıya etkisi
Effect of the presence of preoperative trapesius myalgia on postoperative pain
- Tez No: 951742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Trapezius myaljisi, postoperatif ağrı, laparaskopik kolesistektomi, trapezius myalgia, postoperative pain, laparoscopic cholecystectomy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma preoperatif trapezius myaljisi varlığının postoperatif ağrıya etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinde Ocak 2015 - Haziran 2015 tarihleri arasında ASA I-II laparaskopik kolesistektomi operasyonu olacak 60 hasta gönüllü onam formları imzalatılıp çalışmaya dahil edildi. ASA III-IV, boyun ve omuz cerrahisi ve/veya travması geçiren hastalar, laparaskopik başlanıp açık kolesistektomiye geçilen hastalar, romatoid artriti olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, omuzu etkileyen tendiniti olanlar ve acil olarak operasyona alınan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalarda preoperatif tarpezius myaljisi varlığı tetik noktalar yaklaşık 4(dört)kg başparmak basıncı (tırnak yataklarını beyazlatacak kadar)'na karşı oluşan duyarlılık ile tespit edildi. Trapezius kası tetik noktası kas üst sınırının orta noktasıdır ve tek taraflı veya çift taraflı duyarlılık trapezius myaljisi olarak kabul edildi. Trapezius myaljisi gurubuna dahil edilenlerde; klinik muayenede ağrı omuz/boyun bölgesinde görülmeli, trapezius kasının inen bölümünde görülen ağrı ağrının çekilmesi ile doğrulanmalı, servikal hareket kısıtlılığı olmamalı yada çok az olmalı, trapezius kası palpasyonla sert şekilde hissedilmeli,üst ekstremitelerin gücü,ektansör refleksi ve dokunma duyusu normal olmalı,tüm semtom ve bulgular tercihen mesleki işyüküne maruz kalınan tarafta görülmeli ve ağrı bir yıldan daha uzun süredir var olmalıdır. Her iki gruptaki hastalara hasta kontrollü analjezi cihazı ile (CADD-Legacy patient Control Analgesia cihazı Model 6300 Ambulatory Infusion Pump smith medical ASD, Inc. St. PAUL mn 55112 USA) 300mg Tramadol HCL(Contromal)/ 100 cc mediflex,10 mg/h bazal inf, 10 mg bolus doz, 15 dakika kilitli kalma süresi ile uygulandı. Bu hastaların postopratif dönemde ağrısı postoperatif 1.saat, 2.saat, 4.saat, 8.saat, 12.saat, 18.saat NRS(Numerical rating scale 0: hiç ağrım yok, 10: çok şiddetli ağrı) ölçeği kullanılarak kaydedildi. Hastaların Postoperatif dönemde toplam contromal dozu, ek aneljezik ihtiyacı olup olmadığı ve toplam ek aneljezik tüketimi kaydedildi ve ek aneljezik olarak 1gr parasetamol(Parol) intravenöz olarak uygulandı. Bulgular: Trapezius myaljisi pozitif(TM+) ve trapezius myaljisi negatif (TM-) grupların Umblikal NRS skorlarının arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışmamızda TM+ ve TM- gruplarının Omuz NRS skorları karşılaştırıldığında TM+ grubun NRS skorları ortalaması TM- grubun NRS skorlarından istatiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. TM+ olan grupta TM- olan gruba göre ek analjezi ihtiyacı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti. Gruplar kullanılan contramal dozları açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Trapezius myaljezisi pozitif olan 30 hastanın 10'unda omuz ağrısı olmuş bu hastaların tümünde ek analjezi ihtiyacı olmuş ve ek aneljezik olarak 1 gr parasetamol intravenöz olarak uygulanmıştır. Sonuç: Preoperatif trapezius myaljisi varlığının postperatif dönemde aneljezik ihtiyacını arttırdığı, laparaskopik kolesistektomi sonrası postoperatif dönemde omuz ağrısı şikayeti olanlarda trapezius myaljisininde göz önünde bulundurulması ve trapezius myaljisi varlığının aneljezi rejimi seçiminde önemli olabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study was conducted to determine the effect of the presence of preoperative trapezius myalgia to postoperative pain. Materials and Methods: In Istanbul Egıtım ve Arastirma Hastanesi (Istanbul Training and Research Hospital), Anesthesiology and Reanimation Clinic, between January 2015 and June 2015, 60 patients who will be operated with ASA I-II laparoscopic cholecystectomy have been included the research by being signed their consent forms. Patient who had ASA III-IV, neck and shoulder surgery and/or trauma, those who have been started with laparoscopic and traversed to open cholecystectomy, those who have rheumatoid arthritis, and neurological diseases, have tendibitis affecting the shoulder and those who had an emergency operation were excluded from the research. The presence of preoperative tarpezius myalgia, trigger points were detected with sensitivity forming against four (4) kg thumb pressure (up to the nail bed to blanch). Trapezius muscle trigger point is the midpoint of the upper limit of the muscle, and single-sided or double-sided sensitivity is be considered as trapezius myalgia. In those who are included in the trapezius myalgia group, in the clinical examination, the pain has to be seen in the shoulder /neck area, the pain in the down part of the trapezius muscle has to be verified by the stop of pain, restriction of cervical movement should not be or be very little, trapezius muscle should be felt sharply by palpation, the power of the upper limbs, extensor reflex and tactile sense have to be normal, all signs and symptoms should preferably be seen in the side exposed to occupational workload and the pain has to be present for more than one year. Both groups of patients received patient-controlled analgesia with 8 CADD Legacy patient Control analgesia device Model 6300 Ambulatory Infusion Pump Smith Medical ASD, Inc., St. Paul, MN 55112 USA) 300 mg Tramadol/ 100 cc Mediflex 10 mg/h basal inf, 10 mg bolus dose was administered with 15 minutes lockout time. Postoperative pain in the postoperative period, the patients 1th hour, 2th hour, 4th hour, 8th hour, 12th hour, 18th hour NRS( Numerical Rating Scale 0: I have no pain, 10: worst pain) was recorded using a scale. Contromal total dose of patients in the postoperative period, whether the need for additional analgesics and total additional analgesic consumption were recorded and applied as additional analgesic paracetamol (Parol) 1 g intravenously. Findings: A statictically significant difference was not detected between umbilical NRS scores of the groups between trapezius myalgia positive (TM+) and negative trapezius myalgia(TM-). In our study in comparison with group of TM+ and TM- shoulder NRS scores, average of NRS scores of TM+ group has been found statistically higher than the NRS scores of TM- group. Compared to TM-, the need of additional analgesia was statistically and significantly higher in the group of TM+. When the groups were compared in terms of contramal dose used, there was no statistically significant difference between groups. 10 of 30 patients with positive trapezius myalgia has shoulder pain and all patients needed for additional analgesia and 1 g parasetamol was administered intravenously as analgesics. Result: We concluded that the presence of preoperative trapezius myalgia increases the need for analgesics in postoperative period, and trapezius myalgia should be considered in those who have shoulder pain after laparoscopic cholecystectomy and the presence of trapezius myalgia may be significant in the selection of analgesia regime.