Bazı çilek çeşitlerinde farklı ortamların verim ve kaliteye etkisi
The Effects of different substrates on yield and quality of some strawberry cultivars
- Tez No: 95177
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜRÜVVET ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ÇUek, adaptasyon, torba kültürü, yetiştirme ortamları, verim, kalite, Strawberry, adaptation, sack culture, growing substrates, fruit yield, quality. II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE FARKLI ORTAMLARIN VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ Ayşegül ÇOLAK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Mürüvvet DLGIN Yü: 2000, Sayfa: 74 Jüri : Prof. Dr. Nurettin KAŞKA : Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ : Yrd. Doç. Dr. Mürüvvet DLGIN Bu araştırma, 1998 - 1999 ve 1999 - 2000 vegetasyon periyotlarında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi' ne ait cam serada yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel metaryal olarak denemenin ilk yılında Early Glow, Cavendish ve Douglas çilek çeşitleri kullanılmıştır. Denemenin ikinci yılında Early Glow çeşidi yerine Camarosa çeşidi kullanılmıştır. Denemeye alınan çUek çeşitlerinde farklı yetiştirme ortamlarının ( Perlit + Kum + Çiftlik gübresi, Torf + Kum + Toprak ve Torf + Kum ) verim ve kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Denemenin yürütüldüğü üç ay boyunca ( Nisan, Mayıs, Haziran ) en yüksek bitki basma verimler her iki yılda Douglas çeşidinden elde edilmiştir. Yetiştirme ortamlarının verim üzerine etkisi incelendiğinde genel olarak en olumlu sonuçların Torf + Kum ortamından alındığı saptanmıştır. Ortalama meyve ağırlığı bakımından 1999 yılında Douglas, 2000 yılında ise Camarosa çeşitleri daha yüksek değerler vermişlerdir. Ortamların meyve ağırlığı üzerine etkisi ise genelde istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Diğer kalite kriterleri açısından ortamların etkisi önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT SUBSTRATES ON YIELD AND QUALITY OF SOME STRAWBERRY CULTTVARS Ayşegül ÇOLAK DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTÜTTE OF NATURAL AND APPLHCD SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mürüvvet DLGIN Year: 2000, Page: 74 Jury : Prof. Dr. Nurettin KAŞKA : Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ : Yrd. Doç. Dr. Mürüvvet ILGIN This research was carried out in greenhouse which is belong to the Unviversity of Kahramanmaraş Sütçü İmam, Faculty of Agriculture during 1998 - 1999 and 1999 -2000 vegetation periods. In the first trial year, Early Glow, Cavendish and Douglas strawberry cvs were used as plant material. In the second trial year, Camarosa was added to research instead of Early Glow. The effects of different growing substrates ( Peat + Sand + Manure, Torf + Sand + SoU and Torf + Sand ) on fruit yield and quality were investigated. The highest yield per plant during three months ( April, May, June ) were determined from Douglas cv. both of two years. Regarding to the effects of different substrates on yield per plant, the best results were generally obtained from the substrate of Torf + Sand. In respect of average fruit weight, Douglas in 1999 and Camarosa in 2000 gave the highest values. The effects of substrates on average fruit weight were not found to be important From the point of view of other fruit quality criterias substrates did not play important rules.