Pamukta yaprak döktürmenin verim ve kalite unsurlarına etkisi
Effect of defoliation on cotton yield and quality components
  1. Tez No: 95178
  2. Yazar: BEKİR ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Yaprak Döktürme, Koza Açılımı, Cut-out, NAWF, Finish®, Hasat, Verim ve Kalite Unsurları
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bekir CICEK ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ PAMUKTA YAPRAK DÖKTÜRMENİN VERİM VE KALİTE UNSURLARINA ETKİSİ Bekir ÇİÇEK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Yıl : 2000, Sayfa: 84 Jüri : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI : Prof. Dr. Cengiz BAHADIROĞLU : Yrd.Doç.Dr. Fatih KILLI Bu araştırma, 1998 yılında pamukta %40-50 koza açılma devresi Be bitki büyümesinin durduğu devreden (cut-out)(NAWF=5.0-5.5) 15 ve 30 gün sonra, Finish® (ethephone + cyclanilidae) kimyasalının 300 cc/da ve 400 cc/da dozları ile oluşturulan yaprak döktürme uygulamalarının verim ve kalite unsurlarına etkisini saptamak amacıyla Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü deneme alanında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlaman olarak düzenlenmiş olup bitki materyali olarak bölgenin standart çeşitlerinden biri olan Sayar-314 pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidi ekümiştir. Çalışma sonucunda: % 40-50 koza açılım devresinde yapılan yaprak döktürme neticesinde kütlü pamuk verimi, koza ağırlığı ve koza kütlü pamuk ağırhnda azalmaların olduğu ve uygulama zamanm gecikmesine bağlı olarak bu değerlerde bir artış olduğu görülmüştür. Yaprak dökümü ile birlikte lif inceliği, yabancı madde alanı ve sarılık (+b) değerlerinde bir artış saptanmıştır. 100 tohum ağırlığı, çırçır randımanı, lif kopma dayanıklılığı, lif uzunluğu, kısa lif oranı, lif elastikiyeti ve grilik (Rd) değerlerinde uygulamalar arasında istatistüri açıdan bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bekir CICEK ABSTRACT MSc THESIS EFEECT OF DEFOLIATION ON COTTON YIELD AND QUALITY COMPONENTS Bekir ÇİÇEK DEPARMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI Year : 2000, Page: 84 Jury : Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI : Prof.Dr. Cengiz BAHADIO?LU : Assist. Prof.Dr. Fatih KILLI This study was carried out to determine effect of defoliations on yield and quality components under Kahramanmaraş Conditions in 1998. A regional standard variety Sayar-314 (Gossypium hirsutum L.) was planted as a plant material. Experiments were randomised complete blocks with four replications at Kahramanmaraş Agricultural Research Institute. Defoliation was made by Finish chemical. Finish (ethephone + cyclanilidae) was applied at 300-400 cc doses per da on the 40-50 % opened bolls and 15. and 30.th days after cut-out periods (NAWF=5.0-5.5). As a result; defoliation of 40-50 % bolls opening caused the decreasing of seed cotton yield, boll weight, seed cotton weight per boll and observed that the increasing these characters were depend on the applying times. We determined that micronaire, thrash and yellowness were increased with the defoliation's. There were no found statistical differences between the treatments for 100 seed weight, gin turn-out, strength, length, SFL elongation and reflectance (Rd). Key Words; Cotton, Defoliation, Boll Opener, Cut-out, NAWF, Finish4 Harvest, Yield and Quality Components. II