Türk romanında kutsal mekânlar (1980-2000)
Sacred spaces in Turkish novels (1980-2000)
  1. Tez No: 951787
  2. Yazar: ALEYNA LAMBACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, roman, kutsal mekânlar, cami, mezarlık, kilise, manastır, tekke, Turkish literature, novel, sacred spaces, mosque, cemetery, church, monastery, lodge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışma, mekânın insan psikolojisi üzerindeki etkisinden hareketle Türk romanında kutsal mekânları inceleyerek bu mekânların roman karakterleri ve olaylara ilişkin etkisini tespit etmeyi esas alır. Çalışma“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”dışında iki ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”te Türk romanında mekân ve mekân teorisi üzerine gerçekleştirilmiş çalışmalar tanıtılmıştır.“Birinci Bölüm”de mekân, kutsal mekân ve Türk romanında mekân kavramları tartışılmıştır.“İkinci Bölüm”de teze malzeme oluşturan 1980-2000 aralığından seçilmiş romanlar kutsal mekân bağlamında incelenmiş ve mekânların türlerine göre bir tasnif uygulanmıştır.“Sonuç”kısmında incelenen romanlarda kutsal mekânların nasıl ele alındığı ve bu mekânların yazarlar arası kullanım farklılıkları üzerine bir değerlendirme yapılmıştır.“Kaynakça”da ise çalışmamıza esas oluşturan romanlar ve araştırma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on examining sacred spaces in Turkish novels, considering the impact of space on human psychology, and aims to identify the influence of these spaces on characters and events within the novels. The study consists of two main sections, in addition to an“Introduction”,“Conclusion”and“References”. The“Introduction”presents previous studies conducted on space and spatial theory in Turkish novels. The“First Section”discusses the concepts of space in general, sacred space, and space in Turkish novels. In the“Second Section”novels selected from the 1980-2000 period, which serve as material for the thesis, are analyzed in the context of sacred spaces, and a classification is applied based on the categories of those certain spaces. In the“Conclusion”an evaluation is provided on how sacred spaces are addressed in the analyzed novels and the differences in their usage among authors is presented. The“References”section lists the novels and sources utilized throughout the research.