Fen bilimleri dersinde web2.0 araçları kullanımının öğrencilerin girişimcilik, dijital okuryazarlık ve yaratıcılık becerileri üzerine etkisi
The effect of using web2.0 tools in science lesson on entrepreneurship, digital literacy and creativity skills
  1. Tez No: 951871
  2. Yazar: HÜSNA AYVAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ALTUN YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0, girişimcilik, dijital okuryazarlık, bilimsel yaratıcılık, fen eğitimi, Web 2.0, entrepreneurship, digital literacy, scientific creativity, science education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmada, 7. sınıf Fen Bilimleri dersi kapsamında yer alan“Saf Madde ve Karışımlar”ünitesinde Web 2.0 araçlarıyla desteklenen öğretim uygulamalarının öğrencilerin girişimcilik, dijital okuryazarlık ve bilimsel yaratıcılık becerileri üzerindeki etkisi incelenmiştir.Açıklayıcı sıralayıcı karma desenle yürütülen çalışmanın nicel kısmında ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Girişimcilik, dijital okuryazarlık ve bilimsel yaratıcılık ölçekleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında etkisi incelen girişimcilik, dijital okuryazarlık ve bilimsel yaratıcılık becerilerinin alt boyutları dikkate alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma grubu 2023/2024 eğitim öğretim yılında yedinci sınıfta öğrenim gören 105 öğrenciden oluşurken toplamda sekiz haftalık bir sürede etkinlikler tamamlanmıştır. Deney grubundan rastgele seçilen 14 öğrenciye görüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, girişimcilik becerileri açısından deney grubunda“özgüven”,“yenilikçilik algısı ve yaratıcılık”,“liderlik ve ön plana çıkma eğilimi”ile“sosyal beceriler ve grup çalışması”alt boyutlarında anlamlı farklılıkların ortaya çıktığını göstermektedir. Bununla birlikte“risk alma eğilimi”boyutunda meydana gelen değişim anlamlı bulunmamıştır. Deney grubunun ön test-son test karşılaştırmasında toplam girişimcilik puanında ve“liderlik ve ön plana çıkma”alt boyutunda anlamlı bir artış belirlenmiştir. Dijital okuryazarlık testine ait sonuçlar,“bilgi iletişim”ve“problem çözme”alt boyutlarında anlamlı gelişmelerin olduğunu ortaya koyarken,“güvenlik”ve“iletişim”alt boyutlarında meydana gelen gelişimler anlamlı bulunmamıştır. Bilimsel yaratıcılık testinde ise deney grubu lehine anlamlı bir artış olduğu belirlenmiştir. Görüşmelerden elde edilen bulgular yapılan uygulamaların öğrencilerin girişimcilik, dijital okuryazarlık ve yaratıcılık becerileri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu ve bu durumun da nicel bulguları desteklediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of Web 2.0-supported instructional practices on seventh-grade students' entrepreneurship, digital literacy, and scientific creativity skills was examined within the scope of the“Pure Substances and Mixtures”unit in the Science course. The research was conducted using an explanatory sequential mixed methods design, in which a quasi-experimental pretest-posttest control group design was preferred for the quantitative phase. Entrepreneurship, digital literacy, and scientific creativity scales were used as data collection instruments. In the qualitative phase, a semi-structured interview form developed by the researcher was employed, taking into account the sub-dimensions of the skills under investigation. The study group consisted of 105 seventh-grade students during the 2023–2024 academic year, and the instructional activities were carried out over a total period of eight weeks. Fourteen students from the experimental group were randomly selected to participate in interviews. The findings revealed that, in terms of entrepreneurship skills, there were significant differences in the sub-dimensions of“self-confidence,”“perceived innovativeness and creativity,”“leadership and tendency to take initiative,”and“social skills and group work”in favor of the experimental group. However, the change observed in the“risk-taking tendency”sub-dimension was not found to be statistically significant. A significant increase was identified in both the total entrepreneurship score and the“leadership and initiative”sub-dimension in the pretest-posttest comparison of the experimental group. Results related to the digital literacy test showed significant improvements in the“information processing”and“problem-solving”sub-dimensions, while changes in the“security”and“communication”sub-dimensions were not statistically significant. For the scientific creativity test, a significant increase in favor of the experimental group was observed. Qualitative findings obtained from the interviews indicated that the implemented activities had a positive impact on students' entrepreneurship, digital literacy, and creativity skills, thus supporting the quantitative results.