Yeni nesil problemlerin çözümünde mobil uygulama kullanımının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerileri ve inançları üzerindeki etkisi
The effect of mobile application use on primary school 4th grade students' problem solving skills and beliefs in solving new generation problems
  1. Tez No: 951954
  2. Yazar: ŞENNUR KÜNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: mobil uygulama, yeni nesil problem, ilkokul 4. sınıf, problem çözme, harmanlanmış öğrenme, 5E öğrenme modeli, mobile application, next-generation problem, 4th grade primary school, problem solving, blended learning, 5E learning model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, problem çözme basamaklarına uygun olarak geliştirilen bir mobil uygulamanın, geleneksel öğretimle birlikte kullanılmasının, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin yeni nesil problem çözme becerileri ve problem çözme inançları üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Uygun örnekleme yöntemi ile çalışmanın örneklemini, araştırmacının görev yaptığı ilkokulun 4. sınıf öğrencileri, 44 (22 deney grubu, 22 kontrol grubu) kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, problem çözmeye yönelik inanç ölçeği ve görüşme formları kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, problem çözme becerilerinde ve problem çözmeye yönelik inançlarında mobil uygulamanın kullanıldığı deney grubu lehine anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. İpuçları ile yeni nesil problemlerin çözümünün yapıldığı mobil uygulama kullanımının, öğrencilerin problem çözme becerilerinde artış gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte mobil uygulama kullanan deney grubu öğrencileri ile yapılan görüşmelerde; bu şekilde matematik dersinden zevk aldıkları ve gelecek dersi merak ettikleri şeklinde açıklamalar elde edilmiştir. Sonuçlar: Mobil uygulama ile yeni nesil problemlerin çözülmesi, geleneksel yöntem ile işlenen derse göre problem çözme becerisini daha çok arttırmıştır. Aynı zamanda mobil uygulama ile yürütülen derslerin, deney grubu öğrencilerinin problem çözmeye yönelik inançlarında da olumlu etkisi olmuştur. Öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler de bunu desteklemektedir. Mobil uygulama destekli öğretimin öğrencilerin problem çözme becerisini gelişirmede ve derse yönelik ilgisini arttırmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin mobil uygulamada yer alan ipuçlarına olan ihtiyacının, çalışmanın son haftalarında düşüşe geçtiği gözlemlenmiştir. Bu katkılarının yanında zaman alması ve teknik sorunlar gibi zorlukları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of using a mobile application alongside traditional instruction on 4th-grade primary school students' next-generation problem-solving skills and their beliefs about problem solving. Method: Both qualitative and quantitative research methods were used in the study. The study sample consisted of 44 students (22 experimental group, 22 control group) from the 4th grade of a primary school where the researcher works, selected through a convenience sampling method. Data collection tools included an academic achievement test, a belief scale related to problem solving, and interview forms. Findings: According to the findings, there were significant differences in favor of the experimental group, who used the mobile application, in terms of their problem-solving skills and beliefs about problem solving. The use of a mobile application that included hints for solving next-generation problems was found to improve students' problem-solving skills. Furthermore, interviews with students in the experimental group revealed that they enjoyed math lessons more and looked forward to the next lesson. Conclusions: Solving next-generation problems through a mobile application enhanced students' problem-solving skills more effectively than traditional methods. Additionally, lessons conducted via the mobile application had a positive impact on the students' beliefs about problem solving. This was also supported by the semi-structured interviews conducted with the students. It was concluded that mobile application-supported instruction is effective in developing students' problem-solving skills and increasing their interest in the lesson. It was observed that the experimental group students' need for the tips in the mobile application decreased in the final weeks of the study. However, it also presented some challenges, such as being time-consuming and encountering technical issues.