Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulaması: Türkiye örneği
Motor Vehicle Tax application: Türkiye example
- Tez No: 951972
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Servet Vergileri, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Tax, Wealth Taxes, Motor Vehicle Tax
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Türkiye'de kara taşıtlarının sahiplerinden, araçların tipine, yaşına, motor hacmine ve değerine göre alınan bir vergi türüdür. MTV, devletin vergi gelirlerini artırmak amacıyla uygulanan önemli bir vergilendirme aracıdır ve aynı zamanda çevresel etkileri azaltmaya yönelik düzenlemelerle de ilişkilidir. Bu çalışma, Türkiye'deki MTV uygulamasının temel özelliklerini, işleyişini ve vergi sistemindeki yerini incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de Motorlu Taşıtlar Vergisi, 1963 yılında kabul edilen 197 sayılı kanun çerçevesinde düzenlenmiş olup günümüze kadar çeşitli reformlara tabi tutulmuştur. Verginin hesaplanmasında, aracın yaşının ve motor hacminin yanı sıra, aracın tipi (otomobil, kamyonet, motosiklet vb.) belirleyici faktörlerdendir. Bu bağlamda, araç sahiplerinin ödeyeceği MTV tutarı her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenir. Vergi, yılda iki eşit taksitte ödenir ve ödemeler, araçların kayıtlı oldukları vergi daireleri aracılığıyla yapılır. Çevresel sürdürülebilirlik adına, çevre dostu araçlar için uygulanan vergi indirimleri gibi teşvikler, MTV sisteminin çevreye duyarlı hale getirilmesini amaçlamaktadır. Vergilendirme sistemi, motorlu taşıt sahiplerinin araçlarının çevresel etkilerini daha az zararlı hale getirmelerine yardımcı olmak ve trafikteki araç sayısını sınırlamak amacıyla zaman zaman güncellenmektedir. Bununla birlikte, Türkiye'deki MTV uygulaması, vergi adaleti, ekonomik etkiler ve çevresel sürdürülebilirlik gibi farklı açılardan tartışılmaya devam etmektedir. Türkiye'deki Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulaması, ekonomik kaynakların etkin bir şekilde dağıtılmasında önemli bir rol oynamakla birlikte, adaletli bir vergi sistemi oluşturulması için daha fazla reform yapılması gerektiği açıktır. Özellikle düşük gelirli bireylerin üzerindeki vergi yükünü hafifletmeye yönelik düzenlemeler, toplumsal eşitsizliğin giderilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Motor Vehicle Tax (MTV) is a type of tax levied on the owners of road vehicles in Turkey, based on the type, age, engine displacement and value of the vehicles. It is an important taxation tool implemented to increase government tax revenues and is also associated with regulations to reduce environmental impacts. This study aims to examine the main features of the MTV practice in Turkey, its functioning and its place in the tax system. Motor Vehicle Tax in Turkey is regulated under the Law No. 197 adopted in 1963 and has been subject to various reforms until today. In addition to the age and engine volume of the vehicle, the type of the vehicle (car, van, motorcycle, etc.) is one of the determining factors in the calculation of the tax. In this context, the amount of MTV to be paid by vehicle owners is determined each year according to the revaluation rate. The tax is paid in two equal installments per year and payments are made through the municipalities where the vehicles are registered. In the name of environmental sustainability, incentives such as tax reductions for environmentally friendly vehicles aim to make the MTV system environmentally friendly. The taxation system is updated from time to time to help motor vehicle owners make the environmental impact of their vehicles less harmful and to limit the number of vehicles on the road. However, the MTV implementation in Turkey continues to be debated from different perspectives such as tax fairness, economic impacts and environmental sustainability. While the Motor Vehicle Tax in Turkey plays an important role in the efficient allocation of economic resources, it is clear that further reforms are needed to create a fair tax system. In particular, regulations to alleviate the tax burden on low-income individuals can contribute to the elimination of social inequality.