Kamu mali araçları ve mutluluk ilişkisi: OECD ülkeleri örneği
The relationship between public financial instruments and happiness: The case of OECD countries
- Tez No: 951978
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Araçları, Mutluluk, Mali Sosyoloji, Mali Psikoloji, Davranışsal İktisat, Refah İktisadı, Public Financial Instruments, Happiness, Financial Sociology, Financial Psychology, Behavioral Economics, Welfare Economics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Ekonomi ve mutluluk ilişkisi geçmişten günümüze birçok disiplin içerisinde ele alınan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk zamanlarda ekonomi bilim dalları içerisinde yer alan iktisat bünyesinde değerlendirilen konu daha sonraları maliye ilminin içerisinde de kendisine yer bulmuştur. Literatür incelendiğinde iktisadi faktörler ile mutluluk ilişkisine yönelik çalışmaların sayı itibariyle fazla olduğu ancak mali araçlar ve mutluluk ilişkisi konusunda yeterli çalışmanın olmadığı gözlenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı da literatürde yer alan bu boşlukların doldurulması esasına dayanmaktadır. Çalışmanın temel odak noktası kamu mali araçları içerisinde yer alan kamu gelirleri, kamu harcamaları, bütçe ve borçlanma unsurlarının mutluluk ile ilişkisi şeklindedir. Bunlara ek olarak kişi başına gelir, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk gibi faktörlerin mutluluğa olan etkisine de bu çalışmada yer verilmiştir. Çalışmada öncelikle mutluluk ve kamu mali araçlarına değinilmiş ve devamında söz konusu faktörlerin mutluluğa olan etkisine yönelik literatürde yer alan çalışmalar ele alınmıştır. Son olarak ise bu faktörlerin mutluluk ile ilişkisi panel veri analiz yöntemiyle test edilmiştir. Analizde 38 OECD üyesi ülkenin tamamına yer verilmiş ve 2015-2023 yıllarını kapsayan 9 yıllık veri seti kullanılmıştır. 1 bağımlı ve 12 bağımsız değişken ile model oluşturulmuş ve tahminler sabit etkili model çerçevesinde yapılmıştır. Son olarak yapılan testler ve analizler neticesinde elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between the economy and happiness has long been a subject of interest across various academic disciplines. Initially examined within the scope of economics, the topic has gradually found a place within the field of public finance as well. A review of the existing literature reveals a considerable number of studies exploring the relationship between economic factors and happiness; however, there is a noticeable gap in the research focusing on the link between public fiscal instruments and happiness. The primary aim of this study is to address this gap in the literature. The central focus of this research is to investigate the relationship between happiness and public fiscal instruments, specifically public revenues, public expenditures, budget, and public debt. In addition, the study considers the effects of macroeconomic variables such as GDP per capita, inflation, unemployment, and corruption on happiness. The study begins with a conceptual overview of happiness and public fiscal tools, followed by a comprehensive review of the empirical literature on the effects of these factors on happiness. Subsequently, the relationship between these variables and happiness is empirically tested using a panel data analysis approach. The analysis covers all 38 OECD member countries over a 9-year period from 2015 to 2023. A model was constructed with one dependent and twelve independent variables, and the estimations were conducted using the Fixed Effects Model framework. Based on the results of the empirical analysis, the findings are evaluated and a set of policy recommendations are proposed for decision-makers.