EMDR müdahale programının otizmli çocuğa sahip annelerin algıladıkları ebeveyn öz-yeterlik düzeyleri üzerindeki etkisi
Effect of EMDR intervention program on perceived parental self-efficacy levels of mothers of children with autism
  1. Tez No: 951992
  2. Yazar: HÜRMÜZ ZÜMRÜT FAKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA EBRU İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: EMDR, otizm, anne, ebeveyn, öz-yeterlik, EMDR, autism, mother, parent, self-efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın çıkış noktası, Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) yönteminin, otizmli çocuğa sahip annelerin algıladıkları öz-yeterlik düzeyleri üzerindeki etkisi değerlendirmektir. Araştırma kapsamında, yarı deneysel bir yöntem olarak kontrol gruplu ön test-son test deseni kullanılmıştır. Araştırma örneklemini, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine devam etmekte olan ve Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanılı çocukların anneleri arasından seçilen 10 anne oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, annelerin ebeveynlik yeterliliklerini belirlemek amacıyla Ebeveyn Öz-yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde, iki grup arasındaki farkı incelemek amacıyla Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Ayrıca, deney grubunda EMDR yöntemiyle gerçekleştirilen müdahale programının ebeveyn öz-yeterliği üzerindeki etkisinin büyüklüğünü değerlendirmek amacıyla Cohen's d etki büyüklüğü katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma bulguları, EMDR uygulamalarını içeren müdahale programının, otizmli çocuğa sahip annelerin öz-yeterlik düzeylerinde anlamlı bir artış sağladığını ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, EMDR yönteminin, annelerin ebeveynlik rollerine ilişkin algılarını güçlendirmede etkili bir yaklaşım olabileceğini göstermektedir. Bulgular, mevcut literatür çerçevesinde tartışılmış ve ulaşılan sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Özellikle, otizmli çocukların ebeveynlerine yönelik destek programlarında EMDR yönteminin yer almasının, ebeveyn öz-yeterliğini artırma potansiyeline sahip olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the effects of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) on the perceived parental self-efficacy levels of mothers with children diagnosed with autism. A quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was employed within the scope of the research. The sample of the study consists of 10 mothers, selected from among those whose children have been diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and who attend a special education and rehabilitation center. The Parental Self-Efficacy Scale was used as a data collection tool to determine the parenting efficacy of mothers. For the analysis of the collected data, the Mann-Whitney U test was applied to examine the differences between the two groups. Additionally, Cohen's d effect size coefficient was calculated to evaluate the magnitude of the effect of the EMDR-based intervention program on parental self-efficacy in the experimental group. The research findings revealed that the intervention program involving EMDR practices led to a significant increase in the self-efficacy levels of mothers with children diagnosed with autism. The results suggest that the EMDR method may be an effective approach in strengthening mothers' perceptions of their parenting roles. The findings were discussed within the framework of the existing literature, and a number of recommendations were developed based on the conclusions. In particular, it was emphasized that the inclusion of EMDR methods in support programs targeting parents of children with autism holds potential for enhancing parental self-efficacy.