Foucault'nun arkeolojisinde fark düşüncesi
Thought of difference in Foucault's archaeology
- Tez No: 951991
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN GÖÇMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Foucault, bilgi, iktidar, arkeoloji, fark, siyaset, Foucault, knowledge, power, archaeology, difference, politics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, özellikle Foucault'nun arkeolojik yöntemine dayanan eserlerine odaklanarak fark düşüncesini ele alır. Foucault'nun arkeolojik soruşturması temel olarak delilik, emek, yaşam, dil gibi deneyimleri ele alarak öznedeki kavramsal düşüncenin tarihsel ve eleştirel bir analizini yapar. Bu sayede Foucault, öznede mevcut kavramsal kategorilerin evrensel ve zorunlu olmadığını bizlere gösterir. Tarihsel süreç içerisinde bir rastlantı sonucu oluşmuş olan bu kategoriler, düşüncenin kısıtlayıcı setlerini oluşturur. Ancak düşünceyi kısıtlayan bu kavramsal kategoriler yalnızca bilgiye dayalı oluşan sınırlarla ilişkili değildir. Zira bilgiyi üreten ve dolaşıma sokan iktidardır. İktidar, bilgiyi üretir ve onu dolaşıma sokar. Düşüncede yer edinen bilgiler ve kavramlar iktidarın birer dayatması olarak iş görürler. Dolayısıyla bu çalışma, Foucault'nun arkeolojik yönteminde ele aldığı iktidar ve bilgi arasındaki ilişkiler sonucu açığa çıkan tarihsel a priori kavramların bir eleştirel analizini yapmayı ve fark temasının bu bilme biçimleri dışında ortaya çıkacağını göstermeyi hedefler. Çalışmanın temel amacı, Foucault'daki fark temasının düşünsel ve politik bir düzeyde ortaya çıktığını göstermektir. Bu anlamda fark temasının hem öznenin başka türlü düşünme imkânı olarak hem de öznenin kendi düşüncesini kısıtlayan sınırları aşmak suretiyle bu sınırlarla verdiği mücadele biçimi olarak ortaya çıktığı görülecektir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the conception of difference, focusing particularly on Foucault's works based on his archaeological method. Foucault's archaeological investigations mainly provide a historical and critical analysis of the conceptual thought in the subject by considering experiences such as madness, labor, life and language. In this way, Foucault shows that the conceptual categories present in the subject are not universal and necessary. These categories, which have been formed as a result of a coincidence in historical process, constitute the restrictive sets of thought. However, these conceptual categories that restrict thought are not only related to the boundaries formed based on knowledge but also they are the power that produces and circulates knowledge. Power produces information and puts it into circulation. The knowledge and concepts that arise in thought function as an imposition of power. Therefore, this study aims to conduct a critical analysis of the historical a priori concepts which emerge as a result of the relations between power and knowledge Foucault deals with in his works related to archaeological method and to show that the concept of difference can emerge outside these forms of knowing. The main purpose of this study is to show that the conception of difference in Foucault is placed at an intellectual and political level. In this sense, the concept of the difference will emerge both as the possibility of thinking of the subject and as the form of struggle with these limits by overcoming the limits that restrict its own thought.