İngilizce öğretmenliği lisans programı paydaşlarının akreditasyon deneyimleri ve algıları
Accreditation experiences and perceptions of stakeholders of the English language teacher education program
- Tez No: 952058
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hesap verebilirlik, Hizmet öncesi öğretmen eğitimi, Kalite güvencesi, Program değerlendirme, Accountability, Preservice teacher education, Program evaluation quality assurance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Akreditasyon, eğitimin kalitesinin artırılmasında, hesap verebilirlikte ve sürekli gelişimi teşvik etmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir devlet üniversitesinin İngilizce Öğretmenliği programının akreditasyon sürecini ve ilgili paydaşların bu süreçteki deneyimlerini incelemektir. Çalışma, paydaşların akreditasyon sürecinde yaşadıklarını anlamaya yönelik bilgiler sunmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve doküman analizi yoluyla toplanmıştır. Çalışmaya, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen, program akreditasyon koordinatörü, öğretim elemanları ve öğrencilerden oluşan toplam 17 paydaş katılmıştır. Doküman analizi kısmında, ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen ara öz değerlendirme raporu incelenmiştir. Katılımcılar, akreditasyonun eğitim standartlarını yükseltme ve programların uluslararası düzeyde tanınmasını artırma potansiyelini ön plana çıkarmışlardır. Bununla birlikte, süreçte yaşanan iş yükü artışı, bürokratik engeller ve fiziksel altyapı gibi sorunlar dikkati çekmektedir. Dolayısıyla, akreditasyon süreçlerinin daha etkili ve sürdürülebilir olabilmesi için uzun süreli araştırmalar yapılması, iş yükünün daha dengeli dağıtılması, paydaşlar arasında iletişimin güçlendirilmesi, rollerin netleştirilmesi, fiziksel koşulların iyileştirilmesi, dijitalleşmenin teşvik edilmesi ve geri bildirim sistemlerinin geliştirilmesi yönünde gerekli adımların atılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Accreditation plays a significant role in enhancing the quality of education, accountability, and promoting continuous improvement. The purpose of this study is to examine the accreditation process of an English Teaching program at a state university and the experiences of relevant stakeholders in this process. The study provides insights into the experiences of stakeholders during the accreditation process. Data were collected through semi-structured interviews and document analysis. A total of 17 stakeholders, including the program accreditation coordinator, faculty members, and students, participated in the study, selected using a purposive sampling method. In the document analysis section, a mid-term self-evaluation report chosen via purposive sampling was examined. Participants highlighted the potential of accreditation to raise educational standards and increase the international recognition of programs. However, issues such as increased workload, bureaucratic barriers, and physical infrastructure problems have drawn attention. Therefore, it is suggested that to make accreditation processes more effective and sustainable, long-term research should be conducted, workload should be distributed more evenly, communication among stakeholders should be strengthened, roles should be clarified, physical conditions should be improved, digitization should be promoted, and feedback systems should be enhanced.