3. basamak bir hastanede nöroloji polikliniğine baş ağrısı şikayeti ile başvuran hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients who presented to the neurology outpatient clinic in a level 3 hospital with headache complaints
- Tez No: 952089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Baş Ağrısı, Migren, GTBA, Vitamin D, Vitamin B12, Folik Asit, MR/BT, Headache, Migraine, Tension-Type Headache, Vitamin D, Vitamin B12, Folic Acid, MRI/CT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Migren ve gerilim tipi baş ağrısı (GTBA) toplumda oldukça sık görülen baş ağrısı tipleridir. Yaptığımız çalışmamızın amacı migren ve GTBA hastalarının vitamin D, vitamin B12 ve folik asit düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu hastaların görüntüleme bulgularını değerlendirmektir. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine bir yıllık süreç içerisinde baş ağrısı şikayetiyle başvuran 146 gerilim tipi baş ağrısı ve 179 migren baş ağrısı olan hastalar olmak üzere 325 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Migren ve GTBA hastaları Uluslararası Baş ağrısı Derneği'nin (International Headache Society) en son beta sürümü olan uluslararası baş ağrısı sınıflandırmasına göre değerlendirilmiş olup bu 325 katılımcının vitamin D, vitamin B12 ve folik asit düzeyleri değerlendirilmiş ve görüntüleme bulguları incelenmiştir. Hasta grubundaki bireylerin yaşları 18 ile 65 yaş arasında değişmekte olup yaş ortalaması 40,78±12,91'dir. Migren grubu 156 kadın ve 23 erkekten oluşmuştur ve grubun yaş ortalaması 43'tür. GTBA grubu ise 112 kadın ve 34 erkekten oluşmuştur ve grubun yaş ortalaması 39'dur. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan hastalar arasında serum folik asit ve serum vitamin B12 düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık bulunamamakla birlikte bu hastalarda serum vitamin D düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Bu hasta gruplarında kadın cinsiyette bu değerlerin düşüklüğüne erkek cinsiyete göre bariz bir şekilde fazla rastlanılmıştır.Bu hasta gruplarında görüntüleme sonuçlarının yüksek oranda normal raporlandığı, görüntülemeleri patolojik sonuçlanma durumunun daha çok kadın cinsiyette olduğu ve bu hastaların yaş ortalamalarının da daha ileri olduğu da çalışmamızda tespit edilmiştir. GTBA ve migren hastalarına ataklarını engellemek için proflaksi amacıyla verilen tedavilerde vitamin D, vitamin B12 ve folik asit takviyelerinin etkili olabileceği öngörülmektedir. Ayrıca primer baş ağrısı hastalarında laboratuvar değerlerinin ve görüntülemenin tanı koymada aşırı gerekli olmadığı ve gereksiz tetkik istemekten kaçınılması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Migraine and tension-type headache (TTH) are among the most commonly encountered headache types in the general population. The aim of our study was to assess the relationship between vitamin D, vitamin B12, and folic acid levels in patients with migraine and TTH, as well as to evaluate their neuroimaging findings. A total of 325 patients who presented with headache complaints to the Neurology Outpatient Clinic of Abant Izzet Baysal University Training and Research Hospital over the course of one year were included in the study, comprising 146 patients with TTH and 179 with migraine. The diagnoses of migraine and TTH were made according to the latest beta version of the International Classification of Headache Disorders by the International Headache Society (IHS). Vitamin D, vitamin B12, and folic acid levels were assessed in these patients, and their neuroimaging findings were reviewed. The patients ranged in age from 18 to 65 years, with a mean age of 40.78±12.91. The migraine group consisted of 156 females and 23 males, with a mean age of 43. The TTH group consisted of 112 females and 34 males, with a mean age of 39. Although no statistically significant differences were found between the migraine and TTH groups in terms of serum folic acid and vitamin B12 levels, both groups exhibited low serum vitamin D levels. This deficiency was notably more prevalent among female patients compared to males. Our study also found that most neuroimaging results in these patient groups were reported as normal. Pathological findings on imaging were more frequently observed in female patients, who also had a higher average age. Vitamin D, vitamin B12, and folic acid supplements are considered to potentially be effective as part of prophylactic treatments aimed at preventing attacks in patients with TTH and migraine. Furthermore, it appears that laboratory tests and neuroimaging may not be strictly necessary for the diagnosis of primary headache disorders, and that unnecessary testing should be avoided.