Aile hekimliği asistanlarının preoperatif değerlendirme konusunda bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of family medicine residents' knowledge and attitudes regarding preoperative assessment
- Tez No: 952091
- Danışmanlar: DR. MERTHAN TUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Preoperatif bakım, Aile hekimliği, Hasta güvenliği, Preoperative care, Family medicine, Patient safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Aile Hekimliği Asistanlarının Preoperatif Değerlendirme Konusunda Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi Giriş: Hasta güvenliği, sağlık hizmetlerinde hataların, komplikasyonların veya advers olayların önlenmesi, azaltılması ve yönetilmesi anlamına gelir. Aile hekimleri, hastaların genel sağlık durumunu, kronik hastalıklarını, ilaç kullanım geçmişini ve yaşam tarzı faktörlerini detaylı bir şekilde bilmeleriyle, preoperatif değerlendirmede hasta güvenliği açısından kritik bir rol oynar. Çalışmamız, aile hekimlerinin preoperatif değerlendirme konusundaki bilgi düzeylerini ölçerek, eğitim ihtiyaçlarını belirlemeyi ve ülkemizde cerrahi öncesi değerlendirmede aile hekimliğinin konumunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Etik onam alındıktan sonra 01.02.2025-15.03.2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan aile hekimliği asistanları ile gerçekleştirildi. Katılımcılara sosyodemografik bilgi soruları, 5 ana başlık altında bilgi soruları (Avrupa Anesteziyoloji Derneği (ESA)'nin kardiyak olmayan cerrahi girişim geçiren yetişkinlerin preoperatif değerlendirme kılavuzu referans alınarak) ve preoperatif değerlendirme tutumunu ölçen anket soruları yüz yüze ve e-form aracılığıyla uygulandı. Bulgular istatiksel paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların yaş ortalaması 35,47±8,82 olup. Katılımcıların %44,0 (n=55)'i kadındı ve %51,2'si daha önce anestezi almalarını gerektiren cerrahi müdahale geçirmişti. Asistanlık süresi ile bilgi düzeyi arasında pozitif bir ilişki bulunmuş; daha deneyimli asistanlar daha yüksek başarı göstermiştir. Tutum analizleri, asistanların aile hekimlerinin preoperatif değerlendirmedeki rolüne olumlu yaklaştığını, ancak hasta eğitimi konusunda daha fazla çaba gerektiğini göstermiştir. Sonuçlar: Aile hekimlerinin cerrahlar ve anestezi uzmanlarıyla iş birliği, hasta güvenliğini artırmak için kritik önemdedir. Bu iş birliği, tıbbi hataları önler, risk yönetimini güçlendirir ve hasta eğitimini destekler. Sonuç olarak, asistanların genel bilgi düzeyi yeterli olsa da bazı alanlarda eğitim eksiklikleri bulunmaktadır. Bu çalışma, aile hekimliği eğitim programlarının bu eksikliklere odaklanması ve iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Family Medicine Residents' Knowledge and Attitudes Regarding Preoperative Assessment Introduction: Patient safety is paramount in healthcare, focusing on preventing errors and managing risks. Family physicians play a vital role in preoperative assessment due to their comprehensive understanding of patients' health, chronic conditions, medications, and lifestyle. This study aims to assess family medicine residents' knowledge of preoperative assessment, identify educational gaps, and enhance the role of family medicine in preoperative care in our country. Materials and Methods: Conducted between February 1 and March 15, 2025, at Adana City Training and Research Hospital, this study involved family medicine residents after obtaining ethical approval. Participants completed a survey comprising sociodemographic questions, knowledge-based questions aligned with the European Society of Anesthesiology (ESA) guidelines for preoperative assessment in non-cardiac surgery, and attitude assessments. Data were collected in person and via e-forms and analyzed using statistical software. Results: The mean age of participants (n=125) was 35.47 ± 8.82 years, with 44% (n=55) female and 51.2% having prior surgical experience under anesthesia. A positive correlation was observed between residency duration and knowledge level, with more experienced residents achieving higher scores. Attitude analysis revealed positive perceptions of family physicians' roles in preoperative assessment but highlighted the need for improved patient education efforts. Conclusions: Effective collaboration among family physicians, surgeons, and anesthesiologists is essential for enhancing patient safety, reducing medical errors, and improving risk management. While residents demonstrated adequate general knowledge, specific educational gaps were identified. This study underscores the need for targeted training in family medicine curricula to address these deficiencies and foster stronger interdisciplinary collaboration.