Hz. Hatice ve Hz. Aişe'nin zühd hayatı
The ascetic life of Khadija and Aisha
- Tez No: 952255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇUBUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Zühd, Îsar, Hz. Hatice, Hz. Aişe, Sufism, zuhd, assar, Hz. Khadija, Hz. Aisha
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sufiler tasavvuf düşüncesinin menşeini Kur'an ve sünnete dayandırır. Kur'an'da geçen dünya hayatının gelip geçici olduğuna dair ayetlerin yanında Hz. Peygamber ve ashabının zühd anlayışı tasavvuf ilmine temel teşkil eder. Bu noktada Hz. Peygamberin eşlerinin zühd görüşleri de önem arzetmektedir. Zira onlar Hz. Peygamber'in en yakınında bulunmuş dolayısıyla sünneti anlama ve ona tabi olmada bir adım öne geçmişlerdir. Özellikle risaletin ilk yıllarının tanığı Hz. Hatice ve risaletin son yıllarını peygamber ile geçirmiş olan Hz. Aişe peygamberin zühd anlayışının doğru anlaşılmasında iki mühim aracıdır. Bu sebepten çalışmada Hz. Hatice ve Hz. Aişe'nin zühd yaşamı konu edinilmiştir. Tasavvuf ilminin teşekkül etmesiyle telif edilen eserlerde Hz. Peygamberle beraber eşlerinin örnekliğine de başvurulmuş, bazı tasavvufî kavramlar Hz. Hatice ve Hz. Aişe'yle ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla sufilerin onlar hakkındaki farklı yorumlarını tespit etmek de çalışmanın amaçları arasındadır. Çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünü; çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları oluşturmaktadır. İkinci bölümde Hz. Hatice ve Hz. Aişe'nin hayatları ve faziletleri ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca dönemin zühd anlayışını daha iyi anlayabilmek için Hz. Peygamberin ve ashabının zühd yaşamı da ayrı bir başlıkta anlatılmıştır. Son bölümde Hz. Hatice ve Hz. Aişe'nin zühd hayatı îsar, takva, muhabbet, sıdk, rıza, melâmet, hüzün gibi kavramlar çerçevesinde, hayatlarından örnekler verilerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sufis trace the origin of Sufi thought to the Qur'an and the Sunnah. The Qur'anic verses emphasizing the transient nature of worldly life, alongside the ascetic (zuhd) practices of the Prophet Muhammed and his companions, form the foundation of Sufi knowledge. In this context, the ascetic perspectives of the Prophet's wives hold significant importance, as they were near the Prophet, thereby gaining a deeper understanding of and adherence to the Sunnah. Notably, Khadija, a witness to the early years of prophethood, and Aisha, who spent the final years of the Prophet's life with him, serve as two key figures in accurately comprehending the Prophet's ascetic worldview. Therefore, this study focuses on the ascetic lives of Khadija and Aisha. With the establishment of Sufi knowledge, works composed in this field frequently referenced the exemplary lives of the Prophet and his wives, associating certain Sufi concepts with Khadija and Aisha. Consequently, identifying the varied interpretations of Sufis regarding these two figures is among the objectives of this study. The study is structured into an introduction, two main sections, and a conclusion. The introduction outlines the topic, objectives, methodology, and sources of the study. The second section examines the lives and virtues of Khadija and Aisha. Additionally, to better understand the ascetic ethos of the period, the ascetic practices of the Prophet and his companions are discussed under a separate heading in this section. The final section explores the ascetic lives of Khadija and Aisha through concepts such as selflessness (ithar), piety (taqwa), love (muhabbat), sincerity (sidq), contentment (rida), blame (malamat), and sorrow (huzn), illustrated with examples from their lives.