A conceptual framework of information visualization measures: identifying key evaluation criteria for climate change visuals
Bilgi görselleştirme ölçütlerine ilişkin kavramsal bir çerçeve: İklim değişikliği görselleri için temel değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 952338
  2. Yazar: DUYGU BEYKAL İZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖZKAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHİS ZEYNEP KARAPARS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği iletişimi, bilgi görselleştirme, bilgi görselleştirme ölçütleri, veri görselleştirme, Climate change communication, information visualization, information visualization measures, data visualization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
İklim krizi, konunun karmaşıklığı ve içerdiği büyük hacimli bilimsel veri nedeniyle etkili tasarımlar oluşturmayı zorlaştırmaktadır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, karmaşık verilerin iletişimini kolaylaştırmak amacıyla bilgi görselleştirmeleri tasarlanmaktadır. Veri odaklı olan bilgi görselleştirmeleri, temel grafik tasarım prensiplerine ek olarak belirli ölçütlerin de dikkate alınmasını gerektirmektedir. Bu çalışma, bilgi görselleştirmeleri aracılığıyla iklim değişikliği iletişimini araştırmakta ve iklim değişikliği bağlamında öne çıkan ölçütleri ve bunların birbiriyle ilişkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında, bilgi görselleştirmelerinde ölçütlerin kullanımıyla ilgili genel bir bakış elde etmek amacıyla uzman tasarımcılarla keşif görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada, akademisyenler, tasarım profesyonelleri ve STK'larla beş çalıştay yapılmıştır. Son olarak, belirlenen bilgi görselleştirme ölçütleri ile iklim değişikliği iletişiminin genel hedefleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla uzman tasarımcılarla bir anket çalışması yürütüldü. Çalışma sonucunda, etkin iklim değişikliği görselleştirmeleri tasarlamak için eyleme geçirilebilirlik, aydınlatıcılık, merak uyandırma, duyguları harekete geçirme, yerelleştirme, kişiselleştirme ve pozitiflik gibi bağlama özgü ölçütlerin vurgulandığı bir kavramsal ölçüt çerçevesi önerilmiştir. Bu çalışma, iklim değişikliği bağlamında bilgi görselleştirme ölçütleri için bir kavramsal çerçeve sunarak bilgi görselleştirme ve iletişim tasarımı alanlarına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a challenge to deliver effective designs on the climate crisis due to the complexity of the issue and the large volume of scientific data involved. To overcome this challenge, information visualizations are designed to help communicate complex data. Information visualizations, being data-driven, necessitate considering specific measures in addition to fundamental graphic design principles. This study investigates the communication of climate change through information visualizations, with the aim of determining the prominent measures and their interrelations within climate change context. In the preliminary study, exploratory interviews were conducted with expert designers to have an overall view on the use of measures in information visualization. In the second stage, five workshops were conducted with academics, design professionals and NGOs. Finally, to examine the relationship between the identified information visualization measures and the overarching goals of climate change communication, a survey was conducted with expert designers. A conceptual framework of measures is suggested where context specific measures such as actionability, enlightening capability, evoking curiosity, evoking emotions, localization, personalization and positivity are highlighted as measures in designing effective climate change visualizations. This study contributes to the fields of information visualization and communication design by offering a conceptual framework for information visualization measures for the context of climate change.