Alternative female communities and the politics of separatism in Margaret Cavendish's The Female Academy, The Convent of Pleasure and Bell in Campo
Margaret Cavendish'ın The Female Academy, The Convent of Pleasure ve Bell in Campo adlı oyunlarında alternatif kadın toplulukları ve ayrılıkçılık politikaları
- Tez No: 952347
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAŞ DE OLİVEİRA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Margaret Cavendish, Ayrılıkçılık, Alternatif Kadın Toplulukları, The Female Academy, Bell in Campo, The Convent of Pleasure
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez alternatif kadın topluluklarının gerçekleştirilebilirliğini ve sürdürebilirliğini Margaret Cavendish'ın The Female Academy (1662), Bell in Campo (1662), and The Convent of Pleasure (1668) adlı eserlerinde geri çekilme ve ayrılıkçılık temaları üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Margaret Cavendish, sözü edilen oyunlarda, alternatif kadın topluluklarının eğitim, siyaset ve evlilik bağlamlarında kurmuş oldukları ayrılıkçı topluluklarda kendilerine özgün özgürlükçü deneyimler ve alternatif kimlikler yaratma mücadelesini incelerken bu topluluklarının ne ölçüde uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunu sorgular. Oyunlarda kadınların oluşturduğu alternatif topluluklar başarılı ve destekleyici yapılar olarak sunulsa da, oyunların sonunda erkeklerin patriyarkal müdahaleleri nedeniyle kadın karakterler ataerkil düzene ve topluma dönmek zorunda kalırlar. Bu tez, Margaret Cavendish'ın sözü edilen oyunlarda kadın ayrılıkçılığına iki alternatif model sunduğunu ileri sürer ve kadın ayrılıkçı toplulukların ancak belirli fallosantrik koşullar altında geçici olarak varlık gösterebileceğini vurgular. İlk alternatif model olan, The Female Academy (1662) ve The Convent of Pleasure (1668) başlıklı oyunlar alternatif kadın topluluklarının ayrılıkçı politikalarını erkek müdahalesi sonucunda sürdürmekte başarısız olduklarını ve bu toplulukların evlilik yoluyla yeniden fallosantrik düzene entegre edildiğini gözler önüne serer. İkinci alternatif model, Bell in Campo (1662) adlı oyunda kadın ayrılıkçı topluluğa erkek egemen sistem tarafından yalnızca savaş dönemlerinde, ordunun desteklenmesi koşuluyla izin verilir, olağanüstü hal ortadan kalktığında kadınların ayrılıkçı topluluklarının feshedilerek ataerkil topluma geri dönüşü sağlanır. Bu doğrultuda çalışmada, alternatif kadın topluluğu ve ayrılıkçılığı temaları hem tarihselci hem feminist kuramsal yaklaşımlar ışığında incelenecektir. Böylece, 17. yüzyıl tiyatrosundaki ayrılıkçı kadın toplulukları, iki alternatif model temsili üzerinden incelenerek, mevcut akademik literatürde bu alandaki sınırlı çalışmalara yeni bir perspektif kazandırılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore feasibility and sustainability of alternative female communities in Margaret Cavendish's The Female Academy (1662), Bell in Campo (1662), and The Convent of Pleasure (1668) through the themes of retreat and separatism. To escape from the phallocentric oppression, the female characters in the aforementioned plays build alternative women-only communities within the space of academy, convent and army, where they explore unique female experiences contrary to the patriarchal realities of the seventeenth century. As opposed to these realities, the female characters in each play take refuge in women-only spaces to explore more than what they are traditionally allowed to within the context of education, politics and marriage. Although these communities seem to be autonomous and nurturing throughout the plays, they are returned back to patriarchal order as a result of male intrusion in the end of the plays. This thesis argues that Margaret Cavendish provides two alternative models regarding the feasibility and sustainability of alternative women-only communities in The Female Academy, Bell in Campo and The Convent of Pleasure by revealing that such communities cannot be sustained unless aligned with certain patriarchal conditions. The Female Academy (1662), and The Convent of Pleasure (1668), the first alternative model, portray the failed attempts of separatism and a return to the patriarchal order by way of marriage. Bell in Campo (1662), the second alternative model, portrays a conditional and temporary allowance to women's separatism and a supportive attitude by men. The second alternative model of Bell in Campo reveals that women's separatism can be temporarily allowed and supported in times of war when aligned with the patriarchal needs. However, when the threat of war disappears and pre-war patriarchal order returns, women are expected to return to the patriarchal society and their subordinate positions to men. To this end, I am going to employ both Historicist and Feminist approaches to the concept of alternative female community and separatism. In this way, this study aims to fill a gap in the existing scholarship with its focus on two alternative models of separatist female communities in seventeenth century English drama. Key Words : Feminism, Margaret Cavendish, Separatism, Alternative Female Community, The Female Academy, Bell in Campo, The Convent of Pleasure