New locomotives of luxury consumption: Social media, anxiety, and self
Lüks tüketimin yeni lokomotifleri: Sosyal medya, kaygı ve benlik
- Tez No: 952403
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET YALIN ÖZKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Öz-tutarsızlık, Kaygı, Lüks tüketim, Social media, Self-discrepancy, Anxiety, Luxury consumption
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Sosyal medya, günümüz yaşam tarzının ayrılmaz ve modern kültürün yaygın bir parçası haline geldi. Üstelik yalnızca kullanıcıların tüketim davranışlarını dönüştürme potansiyeline sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda ruh sağlığını da etkileyebilmektedir. İncelenen literatür, sosyal medya kullanımı ile psikolojik rahatsızlık arasındaki ilişkiye dair önceki çalışmaların bulgularının çelişkili olduğunu ortaya koydu (Seabrook vd., 2016). Konuya ilişkin yapılmış olan literatür taramasında sosyal medya ile lüks tüketim arasındaki ilişkide psikolojik rahatsızlık etkilerini göz önüne alan bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışma, sosyal medya kullanımı ile kaygı arasındaki ilişkiye ilişkin literatürde var olan çelişkili bulguları incelemeyi amaçlamaktadır; daha da önemlisi, sosyal medya kullanımının lüks tüketim eğilimi üzerindeki dolaylı etkilerine ve sosyal medya kullanımının lüks tüketim eğilimi üzerindeki dolaylı koşullu etkisinin gerçek ideal benlik tutarsızlığına göre değişip değişmediğine odaklanmaktadır. Bu odakla, araştırma modelini test etmek için gereken verileri toplamak amacıyla olarak çevrimiçi bir anket kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen Türkiye'deki istatistiksel popülasyondan toplam 488 örnek IBM SPSS Statistics 25 yazılımı ve SPSS PROCESS makro modeli (Hayes, 2017) kullanılarak analiz edilmiştir. Moderasyonlu aracılık analizi modeli 7 Hayes'in süreci makro sonuçları, sosyal ağ siteleri ve psikolojik rahatsızlık pozitif ilişkili olduğunu ve yoğun sosyal medya kullanımının daha fazla kaygıya yol açtığını göstermiştir. Ek olarak, sonuçlar sosyal medya kullanımının kaygıyı tetikleyerek sosyal medya kullanıcılarının lüks tüketim eğilimini hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkilediğini göstermiştir. Sonuç olarak, moderasyon analizi gerçek-ideal benlik uyumsuzluğunun sosyal medya kullanımının kaygı üzerindeki etkilerini modere etmediğini ve sosyal medya kullanımının kullanıcıların lüks mal tüketme eğilimi üzerindeki etkilerinin gerçek-ideal benlik uyumsuzluğunun düzeyine ve büyüklüğüne göre değişmediğini göstermiştir. Bu çalışma, sosyal medya kullanımının ruh sağlığı ve lüks tüketim üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Çalışma, bulguların, teorik ve pratik çıkarımların ve gelecekteki çalışmalar için önerilerin tartışılmasıyla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Social media has become an integral part of today's lifestyle and a pervasive part of modern culture, which not only has the potential to transform users' consumption behaviour but may also affect mental health. The reviewed literature revealed that the findings of previous studies on the relationship between social media use and psychological distress are contradictory (Seabrook et al., 2016). Meanwhile, no study has yet addressed the position of psychological distress in the relationship between social media and luxury consumption. This study aims to explore the existing contradictory findings in literature regarding the relationship between social media use and anxiety; more importantly, it focuses on indirect effects of social media use on luxury consumption tendency and whether the indirect conditional effect of social media use on luxury consumption tendency varies on the magnitude of the actual ideal self-discrepancy. With this focus, an online questionnaire was used as a subjective self-report to collect the data required to test the research model. A total of 488 samples from the statistical population in Turkey obtained in this study were analyzed using IBM SPSS Statistics 25 software and the SPSS PROCESS macro model (Hayes, 2017). The results of the moderated mediation analysis model 7 of Andrew Hayes showed that social networking sites and psychological distress are positively associated, and severe social media use leads to more anxiety. Additionally, the results indicated that social media use both directly and indirectly affects the luxury consumption tendency of social media users through inducing anxiety. Ultimately, moderation analysis indicated that actual-ideal self-discrepancy does not moderate the effects of social media use on anxiety and that the effects of social media use on users' tendency to consume luxury goods do not vary on the level and magnitude of actual-ideal self-discrepancy. This study makes contribution to understanding the effects of social media use on mental health and luxury consumption tendency goods. The study concludes with a discussion of findings, theoretical and practical implications, and suggestions for future study.