Uluslararası hukuk bakımından göçün güvenlikleştirilmesi
Securitization of migration in terms of international law
- Tez No: 952402
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Göç, Güvenlik, Güvenlikleştirme Doktrini, Hukuk, Uluslararası Hukuk, Migration, Security, Securitization Doctrine, Law, International Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski olan göç olgusu, insan var oldukça da varlığını devam ettirecektir. İnsanlığın gelişimine bağlı olarak göçün sebebi, niteliği değişmektedir. Modern toplumlarda ulaşımın kolay olması, kültürel etkileşimin giderek artması ülkeler arasındaki sınırların şeffaflaşmasına neden olmaktadır. Uluslararası göç çoğunlukla ekonomik amaçlarla gelişmemiş ülkelerden az gelişmiş ya da gelişmiş ülkelere yapılmaktadır. Ancak kişinin ülkesinde savaş, siyasi karışıklık, zulüm vb. durumlarda da gidelecek ülkenin gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın zorunlu bir göç olgusu da ortaya çıkabilmektedir. Göçler, göçü ortaya çıkaran sebebe bağlı olarak komşu ülkelere veya refah seviyesi yüksek ülkelere yapılmaktadır. Uluslararası göç hukuku, göçmenlerin korunmasını ve göç hareketlerinin düzenlenmesini amaçlayan temel ilkeler içermekle birlikte hem ulusal hem de uluslararası düzeyde ele alınması gereken tedbirleri ve temel politikaları düzenlemektedir. Göçlerin yoğunluğu, hedef ülke toplumu ile göçmenlerin kültürlerinin farklı olması yerel halkı tedirgin etmekte ve güvenlik endişesi yaratmaktadır. Güvenlikleştirme sayesinde ise göç konusu bir ulusal bir tehdit olarak topluma empoze edilebilmektedir. Kopenhag ekolünün güvenlikleştirme teorisi bağlamında bakıldığında, göç çoğu kez yükselen sağ siyasetle birlikte söylem yoluyla güvenlikleştirilmektedir. Güvenlikleştirme ile birlikte, göç konusunda alınacak olağanüstü önlemler ise meşrulaştırılmış olmaktadır. Güvenlik önlemlerinin ulusal ya da uluslararası hukuka aykırı olup olmadığına dikkat edilmemektedir. Göçün güvenlikleştirilmesinin ulusal hukuk kadar uluslararası hukuk bakımından da somut sonuçları ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration, a concept as old as human history, will continue to exist as long as humanity does. The reasons and nature of migration change in line with human development. In modern societies, easy transportation and increasing cultural interaction lead to the blurring of borders between countries. International migration for economic purposes primarily occurs from underdeveloped countries to less developed or developed ones. However, individuals may also be forced to migrate due to war, political unrest, persecution, etc., in their home countries regardless of the level of development of the other country. These migrations depending on the cause primarily target neighboring countries and those with high levels of prosperity. International migration law includes legal principles aimed at protecting migrants and regulating migration movements, making it a subject that needs to be addressed at both national and international levels, necessitating the development of effective policies. The intensity of these migrations, coupled with cultural differences between the host society and migrants, causes apprehension among the local population and creates security concerns. Through securitization, the issue of migration can be imposed on society as a national threat. The topic of migration, often used by far-right politicians, is securitized through discourse within the framework of the Copenhagen School. Extraordinary measures to be taken regarding securitized issues are thus legitimized little attention is paid to whether the security measures taken violate national or international law.