The effect of open innovation and strategic leadership on organizational mindfulness
Açık inovasyon ve stratejik liderliğin örgütsel farkındalık üzerindeki etkisi
- Tez No: 952436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN KOÇER DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Farkındalık, Açık İnovasyon, Stratejik Liderlik, Kurumsal Yönetim, Farkındalık, Eylem, Ekip çalışması, Rekabet, Uzmanlaşma, Adaptasyon, Küreselleşme. İnovasyon, Strateji, Ölçek, Organizasyon, Organizational Mindfulness, Open Innovation, Strategic Leadership, Corporate Management, Mindfulness, Action, Team-work, Competition, Specialization, Adaptation, Globalization, Innovation, Strategy, Scale, Organization. Date: May, 2025
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
AÇIK İNOVASYON ve STRATEJİK LİDERLİĞİN ÖRGÜTSEL FARKINDALIĞA ETKİSİ Bu çalışmanın amacı, açık inovasyon ve stratejik liderlik kavramlarının değerlendirilerek bu kavramların örgütsel farkındalığa etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Açık inovasyon (Open Innovation), işletmelerin ve organizasyonların, iç ve dış kaynakları kullanarak daha yenilikçi ve verimli çözümler üretmelerine yönelik bir yaklaşımı ortaya koyar. Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için gerekli olan sürdürülebilir vizyonu oluşturmak için işletmenin mevcut durumunu analiz ederek, gelecekteki fırsatları ve tehditleri önceden tahmin etme becerisini içeren stratejik liderlik (Strategic Leadership) modeline ihtiyaç bulunmaktadır. Bu stratejik düşünce ile faaliyete geçen liderler işletmenin mevcut durumunu analiz ederek, gelecekteki fırsatları ve tehditleri önceden tahmin etme becerisine sahip olurlar. Açık inovasyon modeli ile stratejik düşünüp hareket eden liderlerle yenilikçi ve rekabetçi bir yapıya ulaşan organizasyonlar ve işletmeler daha verimli hale gelerek organizasyonel yapılarda çalışanların örgütsel farkındalığını artırarak ekonomik yapıya ve faaliyette bulundukları sektöre olan katkılarını artırabilmektedir. Veri toplama aracı olarak bu araştırmada kolayda örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. 395 anket değerlendirilmiş ve bu anket geçerli kabul edilmiştir. Çalışma ile ilgili hipotezler SPSS (Statistical Package for Social Science), excel programları kullanılarak test ve analiz edilmiştir. Ayrıca literatürde geliştirilmiş olan Açık İnovasyon, Stratejik liderlik ve Organizasyonel Farkındalık Ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca ilgili ölçeğin güvenilirlik ve normallik dağılım araştırması yapılmıştır. İki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için bir Pearson moment korelasyon testi yapılmıştır. Bu çalışmada, katılımcıların açık inovasyon, stratejik liderlik ve organizasyonel farkındalık üzerine bilgileri ve becerileri üzerinden ölçekler arasındaki ilişkiye dair regresyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışma sonuçlarına göre, çalışanların algısına göre açık inovasyon ve stratejik liderliğin organizasyonel farkındalık üzerine etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Çalışma, organizasyon içinde açık inovasyon ve stratejik liderliğin gelişimine öncelik verilmesi ve teşvik edilmesi ile sürekli organizasyonel farkındalık üzerinde durulmasını önermektedir. Bu eylemler daha rekabetçi ve sürdürülebilir dönüşümlere imkân tanıyabilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF OPEN INNOVATION AND STRATEGIC LEADERSHIP ON ORGANIZATIONAL MINDFULNESS The purpose of this study is to evaluate the concepts of open innovation and strategic leadership and to reveal the effects of these concepts on organizational mindfulness. Open innovation presents an approach for businesses and organizations to produce more innovative and efficient solutions using internal and external resources. In order to create the sustainable vision required to achieve these long-term goals, a strategic leadership model is needed that includes the ability to analyze the current situation of the business and to predict future opportunities and threats. Leaders who take action with this strategic thinking have the ability to analyze the current situation of the business and to predict future opportunities and threats. Organizations and businesses that reach an innovative and competitive structure with leaders who think and act strategically with the open innovation model become more efficient and can increase the organizational mindfulness of employees in organizational structures and increase their contributions to the economic structure and the sector in which they operate. The hypotheses related to the study were tested and analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Science) and LISREL programs. In addition, Open Innovation, Strategic Leadership and Organizational Mindfulness Scales developed in the literature were used. In addition, the reliability and normality of the relevant scale was investigated. A Pearson moment correlation test was conducted to examine the relationship between the two variables. In this study, regression analysis was used to examine the relationship between scales based on participants' knowledge and skills in open innovation, strategic leadership and organizational mindfulness. According to the results of this study, it was observed that open innovation and strategic leadership have an impact on organizational mindfulness according to the perception of employees. The study recommends prioritizing and encouraging the development of open innovation and strategic leadership within the organization and continuously focusing on organizational mindfulness. These actions can enable more competitive and sustainable transformations.