English instructors' views on the teacher's books in university preparatory programs in Türkiye
Türkiye'de üniversite hazırlık programlarında İngilizce öğretim görevlilerinin öğretmen kitaplarına ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 952437
  2. Yazar: EMRE UTKU GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Kitapları, Öğretim Desteği, Öğretim Materyalleri Değerlendirme, İngilizce Öğretimi (ELT), Üniversite Düzeyinde Eğitmenler, Teacher's Books, Instructional Support, Instructional Materials Evaluation, English Language Teaching (ELT), University-level Instructors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, üniversite düzeyinde İngilizce öğretiminde öğretmen kitaplarının kullanımını, Türkiye'deki bir üniversite bağlamında eğitmenlerin görüş ve uygulamalarına odaklanarak araştırmaktadır. Öğretmen kitapları ders planlamasına rehberlik etmek ve öğretimsel tutarlılığı artırmak için tasarlanmış olsa da üniversite düzeyinde öğretimdeki rolleri yeterince araştırılmamıştır. Bu nitel çalışma, Türkiye'de üniversite düzeyinde İngilizce öğretim görevlilerinin öğretmen kitaplarıyla nasıl etkileşime girdiklerini, sık kullanım şekillerini, bu kaynaklara olan güvenlerini etkileyen faktörleri ve bunları kullanırken karşılaştıkları zorlukları incelemektedir. Katılımcı grubu, Türkiye'deki 12 farklı devlet ve vakıf üniversitesinden 15 Türk İngilizce öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Katılımcılar, öğretmen kitaplarıyla ilgili deneyime sahip olmalarını garanti altına almak için amaçlı örnekleme kullanılarak seçilmiştir. Bu nitel çalışma için veriler yarı yapılandırılmış görüşme soruları aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, öğretmen kitaplarının Türkiye üniversiteleri bağlamında üniversite düzeyindeki İngilizce öğretim görevlilerinin çoğunluğu tarafından faydalı bulunduğunu ortaya koymaktadır. Veriler ayrıca, öğretim görevlilerinin öğretmen kitaplarındaki farklı bölümleri, öğretmen kitaplarında atladıkları farklı bölümlerden önemli ölçüde daha fazla kullandıklarını göstermektedir. Buna karşın, çalışma aynı zamanda öğretim görevlileri tarafından ifade edilen zorluk ve sınırlamaların, belirtilen faydalardan çok daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada, öğretmen muhakemesi ve bireysel öğretim tercihlerinin öğretmen kitapları ve kullanımına ilişkin görüşleri önemli ölçüde etkilediği, öğretim deneyimi veya kurumların ise görüş farklılıklarında daha az çeşitlilik ortaya çıkardığı sonucuna varılmıştır. Bulgular, Türkiye'deki üniversitelerde İngilizce öğreten öğretim elemanları için esnek ve yerel olarak uygun materyallere ihtiyaç olduğunu ve ayrıca ilgili bağlamlarda öğretim elemanlarının ihtiyaçlarına ilişkin kurumsal farkındalığın geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the use of teacher's books (TBs) in English language teaching (ELT) at the university level with a focus on instructors' views and practices within a Turkish university context. Although TBs are designed to guide lesson planning and enhance instructional consistency, their role in university-level instruction remains under-researched. This qualitative study looks into how Turkish university-level ELT instructors interact with teacher's books, as well as frequent usage patterns, factors affecting their reliance on these resources, and the challenges that they experience when using them. The participant group consists of 15 Turkish ELT Instructors from 12 different state and foundation universities in Türkiye. The participants were chosen by using purposive sampling to guarantee that participants had experience with teacher's books. The data for this qualitative study was collected through semi-structured interview questions. The findings reveal that TBs are found beneficial by a majority of the university-level English instructors in the Turkish universities' context. The data also shows that instructors utilize different sections within TBs significantly more than the different sections they omit in TBs. In contrast, the study also reveals that the challenges and limitations expressed by instructors overwhelmingly surpass the number of benefits mentioned. The study concluded that teacher agency and individual teaching preferences significantly affect views regarding TBs and their usage whereas teaching experience or institutions revealed less diversity in difference of views. The findings suggest that there is a need for flexible and locally relevant materials for ELT instructors in Turkish universities, and also a need for an improvement in institutional awareness regarding the needs of their instructors in their relevant contexts.