Eğirdir Gölü mikroplastik kirliliğinin belirlenmesine yönelik ön araştırma
Preliminary study to determine microplastic pollution of Eğirdir Lake
- Tez No: 952461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ZEYBEK YÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Eğirdir Gölü, FTIR, Polimer Analizi, Microplastic, Eğirdir Lake, FTIR, Polymer Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin önemli iç su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü'ndeki mikroplastik (MP) kirliliğini belirlemeye yönelik bir ön araştırma niteliği taşımaktadır. Çalışma kapsamında, gölün güney kesiminden seçilen üç istasyondan (Altınkum Plajı, Liman Bölgesi ve Köprü Avlağı) 2024 yılı yaz ve sonbahar mevsimlerinde yüzey suyu örnekleri alınmıştır. Standart örnekleme protokolleri doğrultusunda alınan su numuneleri, yoğunluk ayrımı, filtreleme ve stereomikroskopi teknikleriyle analiz edilmiştir. Elde edilen MP'ler morfolojik özelliklerine göre sınıflandırılmış, tip, renk ve boyutlarına ilişkin veriler kaydedilmiş; kimyasal yapılarının tespiti için ATR-FTIR spektroskopisi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yaz döneminde toplam 216, sonbahar döneminde ise 143 MP partikülü tespit edilmiştir. En yüksek MP yoğunluğu yaz aylarında Liman Bölgesi'nde, sonbaharda ise Altınkum Plajı'nda gözlenmiştir. Yaz aylarında fragment ve filament tipleri öne çıkarken, sonbaharda yalnızca filament tipleri belirlenmiştir. Renk dağılımında siyah ve kırmızı partiküller yaygın olarak görülmüştür. Polimer analizleri, çoğunlukla polietilen, polistiren ve polietilen tereftalat içerikli MP'lerin baskın olduğunu göstermiştir. Bulgular, yaz aylarında artan antropojenik baskının MP kirliliği üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler, Eğirdir Gölü'nde MP kirliliğinin izlenmesi açısından temel teşkil etmekte ve tatlı su ekosistemlerinin korunmasına yönelik ileri araştırmalar ve çevresel planlamalar için yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study constitutes a preliminary investigation aimed at determining microplastic pollution in Eğirdir Lake, one of Turkey's major freshwater resources. Surface water samples were collected during the summer and autumn seasons of 2024 from three selected stations located in the southern part of the lake (Altınkum Beach, Harbor Area, and Köprü Fishing Ground). The samples were analyzed using standard sampling protocols involving density separation, filtration, and stereomicroscopic techniques. The isolated microplastics were classified according to their morphological characteristics, and data on their type, color, and size were recorded. ATR-FTIR spectroscopy was employed to determine their chemical composition. According to the results, a total of 216 microplastic particles were identified during the summer period and 143 particles during the autumn period. The highest microplastic concentration in summer was observed in the Harbor Area, whereas in autumn it was recorded at Altınkum Beach. While both fragment and filament types were predominant in the summer, only filament types were identified in the autumn. In terms of color distribution, black and red particles were frequently observed. Polymer analysis revealed that most of the microplastics consisted predominantly of polyethylene, polystyrene, and polyethylene terephthalate. These findings indicate that increased anthropogenic activities during the summer months have a significant impact on microplastic pollution in the lake. The data obtained from this study provide a baseline for monitoring microplastic contamination in Eğirdir Lake and serve as a guiding reference for future research and environmental planning aimed at protecting freshwater ecosystems.