The role of Islamic finance in climate remediation: An analytical, comparative and critical study of the performance of selectedparticipatory banks of the OIC countries
İklim iyileştirmesinde İslami finansın rolü: İİT ülkelerinden seçilmiş katılım bankalarının performansı üzerine analitik, karşılaştırmalı ve eleştirel bir çalışma
- Tez No: 952464
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslam finansı, iklim onarımı, iklim uyumu, çevresel bozulma, fosil yakıtlar, yeşil finansman, Islamic finance, climate remediation, climate compliance, environmental degradation, fossil fuels, and green financing
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma, İslam finansmanının iklim onarımı konusundaki rolünü eleştirel bir şekilde inceleyerek, iklim değişikliğini çağımızın acil bir sorunu olarak tanımlamaktadır. Bu sorun, sağlık, su ve gıda kaynakları, ticaret, ekonomi, göç, siyaset ve uluslararası ilişkiler dahil olmak üzere yaşamın tüm yönlerini etkilemektedir. Finansal kurumlar, çevresel bozulmada karmaşık ve çok yönlü bir rol oynamaktadır. Bir yandan, fosil yakıt enerji kaynaklarının finansmanı da dahil olmak üzere çevresel zarara katkıda bulunan işletmeler için bir can damarı işlevi görmektedirler. Diğer yandan, iklim olayları bu finansal kurumları da önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Küresel finansal hizmetlerin ayrılmaz bir parçası olan İslam finans kurumları da bu dinamiklerden muaf değildir. İslam finansmanının teorik temelleri ve etik ilkeleri incelendiğinde, bu yapının Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi tüm İbrahimî dinlerde ortak olan güçlü dini temellere dayandığı ortaya konulmaktadır. İslam finans kurumlarının yapısını değerlendirmek için, dünya çapında tanınan iklim organizasyonları tarafından belirlenen ilkelere dayalı bir matris sunulmaktadır. Ayrıca, İslam finans kurumlarının performansını değerlendirmek için dokuz değişken kullanılmaktadır. Çalışma, 9 İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) üyesi ülkedeki 18 İslam finans kurumu ile 4 İslam finans mimarisi kurumunun üç aylık verilerini analiz etmektedir. Bu analizde, söz konusu kurumların teorik ilkeleri ile bu ilkelerin pratikteki uygulanması arasında tutarsızlıklar olduğu tespit edilmiştir. Dahası, İslam finansmanının iklim sorunlarını ele almadaki rolünü değerlendiren akademik araştırmaların eksikliği vurgulanmaktadır. Bugüne kadar, İbrahimî dinler perspektifinden iklim sorunlarını ele alan ya da bu bağlamda İslam finansının performansını değerlendiren yüksek lisans veya doktora düzeyinde bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, söz konusu boşluğu doldurmak ve İslam finans kurumlarının faaliyetlerinin hem Şeriat ilkelerine hem de hedeflerine uygun olmasını sağlamak amacıyla Maqasid Al-Shari'ah temelli bir finansman modeli önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study envisages critically investigating the role of Islamic finance on climate remediation as the climate challenge appeared as a preeminent concern of the present era affecting all aspects of life, including health, water and food resources, business, economy, immigration, politics, and international relations. Financial institutions play a complex and multifaceted role concerning environmental degradation. On the one hand, they serve as a bloodline for businesses contributing to ecological degradation, including financing fossil energy sources. On the other hand, climate events can potentially influence financial institutions significantly. Being an integral component of global financial services, Islamic financial institutions have no exemption. The study, upon assessing the theoretical foundations and ethical primitives of Islamic finance, reveals that Islamic finance is rooted in robust religious foundations that hold equal significance in all Abrahamic religions, namely Judaism, Christianity, and Islam. To evaluate the Islamic finance architecture institutions, the study presented a matrix based on the principles set by the world-renowned climate concern organizations, while nine variables have been employed to scrutinize the performance of Islamic finance institutions. Likewise, the study looks at the quarterly data from 18 Islamic financial institutions from 9 OIC countries and 4 Islamic finance architecture institutions. It finds some discrepancies between the theoretical foundations of these institutions and their practical response to them. Furthermore, the study highlights the dearth of academic research on evaluating the role of Islamic finance in addressing climate challenges, as there has been no study at the master's or PhD level to look at climate challenges from the perspective of Abrahamic religions or examine the performance of Islamic finance. The study suggests a Maqasid Al-Shari'ah-based financing model to bridge this gap and make sure that the activities of Islamic financial institutions are in line with both Shari'ah principles and goals. (Maqasid al-Shari'ah)