Prediction of psychological well-being in married women in terms of perceived spouse support, loneliness and perfectionism levels
Evli kadınlarda psikolojik iyi oluşun algılanan eş desteği, yalnızlık ve mükemmeliyetçilik düzeyleri açısından yordanması
- Tez No: 952467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik iyi oluş, yalnızlık, eş desteği, mükemmeliyetçilik, evil kadınlar, regresyon analizi, psychological well-being, loneliness, spouse support, perfectionism, married women, regression analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, evli kadınların psikolojik iyi oluş düzeylerini etkileyen yalnızlık, eş desteği ve mükemmeliyetçilik gibi psikososyal değişkenleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hedefi, bu değişkenlerin psikolojik iyi oluş üzerindeki etkilerini belirlemek ve bireylerin iyilik hallerini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmektir. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de yaşayan 316 evli kadın oluşturmaktadır. Veriler, Demografik Bilgi Formu,“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”,“Yalnızlık Ölçeği”,“Eş Desteği Algısı Ölçeği”ve“Mükemmeliyetçilik Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve verilerin analizi SPSS yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde, çoklu regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Sonuçlar, duygusal destek türünün psikolojik iyi oluş üzerinde güçlü ve pozitif bir etkisi olduğunu; ancak finansal, takdir ve sosyal ilgi destek türlerinin negatif etkiler yarattığını göstermiştir. Yalnızlık, psikolojik iyi oluş üzerinde negatif bir etkiye sahipken, sağlıksız mükemmeliyetçilik de benzer şekilde olumsuz bir etki yaratmıştır. Sağlıklı mükemmeliyetçilik ise psikolojik iyi oluş ile pozitif bir ilişki göstermiştir. ANOVA sonuçları, psikolojik iyi oluş düzeylerinin yaş, eğitim düzeyi ve gelir gibi demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, psikolojik iyi oluşu artırmak için eş desteği algısını güçlendiren, yalnızlık hissini azaltan ve sağlıklı mükemmeliyetçilik tutumlarını teşvik eden müdahalelerin önemini vurgulamaktadır. Çalışma, bireylerin psikolojik iyilik hallerini desteklemek amacıyla hem akademik hem de uygulamalı anlamda değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine psychosocial variables such as loneliness, spousal support and perfectionism that affect psychological well-being levels of married women. The main objective of the study is to determine the effects of these variables on psychological well-being and to develop strategies to increase individuals' well-being. The sample of the study consists of 316 married women living in Turkey. Data were collected using the Demographic Information Form,“Psychological Well-being Scale”,“Loneliness Scale”,“Perception of Spousal Support Scale ”and“Perfectionism Scale”. The quantitative research method was used in the study and the data were analyzed using SPSS software. In the analysis of the data, multiple regression analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) applied. The research findings indicate that emotional support has a strong and positive impact on psychological well-being; however, financial, appreciation, and social interest support types have negative effects. Loneliness had a negative effect on psychological well-being, while unhealthy perfectionism had a similarly negative effect. Healthy perfectionism, on the other hand, showed a positive relationship with psychological well-being. ANOVA results revealed that psychological well-being levels differed according to demographic variables such as age, education level and income. These findings emphasize the importance of interventions that strengthen the perception of partner support, reduce feelings of loneliness, and promote healthy perfectionism attitudes to enhance psychological well-being. The study provides valuable information both academically and practically to support individuals' psychological well-being.