Terapötik hipotermi tedavisi almış asfiktik yenidoğanlarda fonksiyonel ekokardiyografi verileri ile uzun dönem nörogelişimsel ilişkinin değerlendirilmesi
Assesment of the relationship between functional echocardiography data and long-term neurodevelopmental outcomes in asphyxiated newborns treated with therapeutic hypothermia
- Tez No: 952537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YALIN İMAMOĞLU, DOÇ. DR. ELİF YÜKSEL KARATOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: asfiksi, terapötik hipotermi, fonksiyonel ekokardiyografi, nörogelişim, asphyxia, therapeutic hypothermia, functional echocardiography, neurodevelopment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Terapötik hipotermi (TH) tedavisi uygulanan asfiktik yenidoğanlarda, fonksiyonel ekokardiyografinin giderek artan sıklıkta kullanılmaya başlanması, hipoksik iskemik ensefalopatinin (HİE) hemodinamik yansımalarını daha iyi anlamamızı sağlayabilir. Bu hemodinamik verilerle uzun dönem nörogelişim ilişkisini araştıran literatürde az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızda, TH uygulanan asfiktik yenidoğanlarda, fonksiyonel ekokardiyografi ölçümleriyle elde edilmiş hemodinamik bulgulara; serebral yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) bulguları ve erken/geç dönemdeki beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularını entegre ederek, bu veriler ile uzun dönem nörogelişimsel ilişkinin değerlendirilmesini amaçladık. Ocak 2021- Aralık 2022 tarihleri arasında HİE nedenli TH tedavisi almış ve bu dönemde fonksiyonel ekokardiyografi ile takip edilmiş 29 hastanın, fonksiyonel ekokardiyografi ve NIRS verileri ile erken ve geç dönemdeki beyin MRG verileri retrospektif olarak değerlendirilerek; vakaların, 2-4 yaş aralığında, çocuk nöroloji polikliniğinde retrospektif verilere kör olan çocuk nörologları tarafından nörogelişimsel değerlendirilmeleri yapılmıştır. Terapötik hipotermi başlangıcından sonraki 36-48. saatler arasında ortalama superior vena kava hız zaman integrali (SVC VTI) değerleri, nörogelişimi kötü olan grupta anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p: 0,002). Ortalama SVC VTI değerleri ile kötü nörogelişimsel sonuçlar arasında pozitif yönde bir korelasyon saptanmış (p: 0,02; r: 0,552) ve seri ölçümlerde SVC VTI değerindeki her 1 cm'lik artışın kötü nörogelişim riskini 1,46 kat arttırdığı bulunmuştur [p: 0,01, OR: 1,46 (%95 GA: 1,09-1,95)]. Terapötik hipoterminin ilk 0-6 saatinde yapılan birinci ölçümünde, ortalama triküspit anüler düzlem sistolik ekskürsiyonu (TAPSE) değerleri, nörogelişimi kötü olan grupta anlamlı olarak düşük bulunmuş (p: 0,042) ve seri ölçümlerde, TAPSE değerlerindeki her 1 mm'lik düşüşün kötü nörogelişim riskini 3,3 kat arttırdığı gösterilmiştir (p: 0,025; OR: 0,299; %95 GA: 0,104-0,861). Ortalama TAPSE değerleri ile kötü nörogelişimsel sonuçlar arasında negatif yönde bir korelasyon saptanmıştır (r: -0,379, p: 0,042). Kötü nörogelişimsel sonuca sahip grupta, TH başlangıcını takiben ilk 0-6 saatte ölçülen ortalama SVC VTI ile ortalama TAPSE değerleri arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon saptanmıştır (p: 0,025, r: -0,640). Nörogelişimi iyi olan ve kötü olan gruplar arasında, NIRS bulguları ve anormal beyin MRG bulguları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Çalışmamızda, nörogelişimi kötü olan grupta TH tedavisine rağmen yüksek saptanan ortalama SVC VTI değerleri, büyük olasılıkla serebral otoregülasyon kaybı ve buna bağlı gelişen serebral hiperperfüzyonun klinik bir göstergesi olabilir. Erken dönemdeki düşük TAPSE değerlerinin temel nedenlerinden biri, hipoksi-iskemi sonrası gelişen primer miyokard hasarı olabilir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular, TH uygulanan asfiktik yenidoğanlarda, hemodinamik izlemin fonksiyonel ekokardiyografi ile seri ölçümler şeklinde yapılmasının önemini vurgulamakta; özellikle sağ ventrikül fonksiyonlarının yanı sıra sistemik/serebral dolaşımı yansıtan parametrelerin bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesinin, klinik izlem ve uzun dönem nörolojik prognozun öngörülmesinde katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In asphyxiated newborns receiving therapeutic hypothermia (TH) treatment, the increasing use of functional echocardiography may enhance our understanding of the hemodynamic implications of hypoxic-ischemic encephalopathy (HIE). However, there are only a limited number of studies in the literature investigating the relationship between these hemodynamic parameters and long-term neurodevelopmental outcomes. In our study, we aimed to evaluate the association between long-term neurodevelopment and a comprehensive set of data by integrating hemodynamic findings obtained from functional echocardiographic measurements, cerebral near-infrared spectroscopy (NIRS) data, and early/late brain magnetic resonance imaging (MRI) findings in asphyxiated newborns treated with TH. We retrospectively evaluated functional echocardiography and NIRS data, along with early and late brain MRI findings, of 29 patients who received TH for HIE and were monitored with functional echocardiography between January 2021 and December 2022. Neurodevelopmental assessments of the cases at 2-4 years of age were conducted in the pediatric neurology outpatient clinic by neurologists blinded to the retrospective data. Mean superior vena cava velocity time integral (SVC VTI) values measured between 36-48 hours after initiation of TH were significantly higher in the group with poor neurodevelopmental outcomes (p: 0.002). A significant relationship was found between mean SVC VTI values and poor neurodevelopmental outcomes (p: 0.02; r: 0.552), and each 1 cm increase in serial SVC VTI measurements was associated with a 1.46-fold increased risk of poor neurodevelopment [p: 0.01, OR: 1.46 (95% CI: 1.09-1.95)]. In the first 0-6 hours of TH, mean tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) values were significantly lower in the poor neurodevelopment group (p: 0.042), and each 1 mm decrease in serial TAPSE measurements increased the risk of poor neurodevelopment by 3.3 times (p: 0.025; OR: 0.299; 95% CI: 0.104-0.861). A negative correlation was found between mean TAPSE values and poor neurodevelopmental outcomes (r: -0.379, p: 0.042). In the poor neurodevelopment group, a significant negative correlation was also observed between mean SVC VTI and mean TAPSE values measured in the first 0-6 hours following the initiation of TH (p: 0.025, r: -0.640). No statistically significant differences were found between the good and poor neurodevelopmental outcome groups in terms of NIRS findings and abnormal brain MRI findings. In our study, the persistently elevated mean SVC VTI values in the poor neurodevelopment group despite TH treatment are likely indicative of cerebral hyperperfusion resulting from impaired cerebral autoregulation. The low early TAPSE values may primarily reflect myocardial injury secondary to hypoxia-ischemia. In conclusion, our findings highlight the importance of serial functional echocardiographic monitoring of hemodynamics in asphyxiated newborns undergoing TH. A comprehensive assessment of right ventricular function together with parameters reflecting cerebral and systemic circulation may contribute to clinical monitoring and the prediction of long-term neurological outcomes.