Erciyes Üniversitesi pediatri yenidoğan kliniğinde hipoksik iskemik ensefalopati tanısı ile terapotik hipotermi tedavisi alan olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the patients with the diagnosis of hypoxic ischemic encephalopathy and requesting therapotic hypothermia treatment in Erciyes University pediatric newborn clinic
- Tez No: 799071
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asfiksi, Hipotermi, Yenidoğan, Hipoksi, Ensefalopati, Asphyxia, Hypoyhermia, Newborn, Hypoxia, Encephalopathy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Hipoksik iskemik ensefalopati (HİE), asfiktik uyarı sonucunda birçok doku, organ ve özellikle merkezi sinir sisteminin ön planda etkilendiği serebral hasardır. Bu çalışmada Evre 2 ve 3 HİE tanısı almış ve hipotermi tedavisi uygulanmış olguların demografik, klinik, laboratuvar, radyolojik verileri ile etyoloji, tedavi ve prognoz sürecini içeren durumların değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Bilim Dalı'nda Kasım 2016-Nisan 2022 tarihleri arasındaki Evre 2 ve 3 HİE tanısı ile terapötik hipotermi (TH) tedavisi uygulanmış 88 olgu retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Hastaların %22,7'si hastanemizde doğdu ve %77,3'ü dış merkezden hastanemize sevk edildi. HİE etiyolojisinde %12 oranında antepartum, %84 oranında intrapartum ve %1,3 oranında postpartum risk faktörleri yer almaktaydı. Olguların tamamına TH uygulandı. TH'ye başlama saati ortancası 4 (2-6) saatti. İnotrop kullanan hastalarda ölüm daha sık görüldü. Hastaların 53'ü Ekokardiyografi (EKO) ile kardiyolojik açıdan değerlendirildi ve %20,8'inde pulmoner hipertansiyon (PHT) saptandı. HİE'nin önemli komplikasyonlarından; trombositopeni hastaların %30,9'unda, koagülopati %83,9'unda, intrakraniyal kanama (İKK) %26,6'sında, enfeksiyon %30,7'sinde ve akut böbrek hasarı (ABH) %19,5'inde görüldü. Sonuçlar: HİE tedavisinde doğum salonundan itibaren uygun ve yeterli destek tedavilerinin uygulanması, hipotermi tedavisinin en kısa zamanda başlanması ve yatış sırasında nörolojik ve sistemik sorunların takibi oldukça önemlidir. Hipotermi zamanlaması, yeni biyobelirteçlerin ve nörogörüntüleme yöntemlerinin belirlenmesi ile tedavi seçeneklerinin değerlendirildiği çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) is a cerebral damage in which many tissues, organs, and especially the central nervous system are affected as a result of asphyxia. In this study, it was aimed to evaluate the demographic, clinical, laboratory, radiological data and conditions including etiology, treatment and prognosis of cases diagnosed with stage 2 and 3 HIE and treated for hypothermia. Materials and Methods: In the study, 88 cases of HIE who were diagnosed with stage 2 and stage 3 HIE and treated with therapeutic hypothermia (TH) between November 2016 and April 2022 in the Department of Pediatrics, Neonatology of Erciyes University Faculty of Medicine were retrospectively analyzed. Results: 22.7% of the patients were born in our hospital and 77.3% of them were referred to our hospital from another center. The etiology of HIE included antepartum risk factors with a rate of 12%, intrapartum risk factors with a rate of 84% and postpartum risk factors with a rate of 1.3%. TH was applied to all cases. The median time of onset of TH was 4 (2-6) hours. Death was more common in patients using inotropes. Fifty-three of the patients were evaluated cardiologically with echocardiography (ECO), and pulmonary hypertension (PHT) was found in 20.8%. Among the important complications of HIE; thrombocytopenia was seen in 30.9% of patients, coagulopathy in 83.9%, intracranial hemorrhage (ICC) in 26.6%, infection in 30.7%, and acute kidney injury (AKI) in 19.5%. Conclusions: In the treatment of HIE, it is very important to apply appropriate and adequate supportive treatments from the delivery room, to initiate hypothermia as soon as possible, and to follow up neurological and systemic problems during hospitalization. Multicenter and prospective studies are needed to evaluate the timing of hypothermia, to identify new biomarkers and neuroimaging methods, and to evaluate treatment options.