Üniversite öğrencilerinin özdüzenleme dikkat kontrolleri ile dijital bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between self-regulation attention control and digital addiction of university students
- Tez No: 952605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özdüzenleme, dikkat kontrolü, dijital bağımlılık, Self-regulation, attention control, digital addiction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin özdüzenleme dikkat kontrolleri ile dijital bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve özdüzenleme dikkat kontrolleri ile dijital bağımlılıklarını etkileyen değişkenlerin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü ile Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. 390 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada; veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Genel Bilgi Formu”, Demiraslan-Çevik, Haşlaman, Kuşkaya-Mumcu ve Gökçearslan (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Özdüzenlemenin Dikkat Kontrolü Boyutu Ölçeği”ile Koçoğlu, Demir ve Ulukaya-Öteleş (2022) tarafından geliştirilen“Dijital Obezite Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada“Özdüzenlemenin Dikkat Kontrolü Boyutu Ölçeği”ve“Dijital Obezite Ölçeği”arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Değişkenlerle ilgili analizlerde ise; T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Anova ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda; Özdüzenlemenin Dikkat Kontrolü Boyutu Ölçeği'nden alınan puanlara göre sınıf düzeyi, kardeş sayısı, günlük dijital araç kullanım süresine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Dijital Obezite Ölçeği'nden alınan puanlara göre ise sınıf, kardeş sayısı, günlük dijital araç kullanım süresi, dijital araç kullanım türü, sosyal aktiviteye katılma durumu ve sahip olunan dijital araç sayısına göre anlamlı farklılıklar saptanmıştır. İki ölçek toplam puanları arasındaki ilişki incelendiğinde, toplam puanlar arasında negatif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Buradan hareketle; üniversite öğrencilerine yönelik dijital bağımlılık ve özdüzenleme içerikli eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-regulation attention controls and digital addictions of university students and to determine the variables affecting self-regulation attention controls and digital addictions. The research team consisted of students studying at Kırıkkale University's Faculty of Health Sciences, Department of Child Development, and Faculty of Education, Department of Preschool Teaching. 390 students participated in the study; 'General Information Form' created by the researcher, 'Scale of Attention Control Dimension of Self-Regulation' adapted into Turkish by Demiraslan-Çevik, Haşlaman, Kuşkaya-Mumcu and Gökçearslan (2015) and 'Digital Obesity Scale' developed by Koçoğlu, Demir and Ulukaya-Öteleş (2022) were used as data collection tools. In the study, the Pearson Correlation Coefficient was calculated to reveal the relationship between the“Control Dimension Of Self-Regulation Scale”and the“Digital Obesity Scale”. In the analyzes related to variables; T Test, One-Way Variance Analysis, Anova and Tukey test were used. In the findings obtained from the study; according to the scores taken from the Control Dimension Of Self-Regulation Scale, significant differences were found according to the class level, number of siblings, daily digital device usage time. According to the scores obtained from the Digital Obesity Scale, significant differences were determined according to class, number of siblings, daily digital device usage time, type of digital vehicle use, social activity participation status and number of digital vehicles owned. When the relationship between the two scale total scores was examined, a negative and low level relationship was found between the total scores. From here; it is recommended to disseminate digital dependency and self-regulation training programs for university students.