Üretim süreçlerinde yalın üretim tekniklerinin uygulanması ve işletme performansına etkisi
Application of lean manufacturing techniques in production processes and its effects on business performance
  1. Tez No: 952625
  2. Yazar: AHMET SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, İşletme Performansı, Süreç İyileştirme, İsraf Yönetimi, Üretim Teknikleri, Lean Manufacturing, Business Performance, Process Improvement, Waste Management, Production Techniques
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, üretim süreçlerinde yalın üretim tekniklerinin uygulanması ile işletme performansı üzerindeki etkileri incelenmektedir. Yalın üretim, israfın minimize edilmesi, süreçlerin iyileştirilmesi ve müşteri taleplerinin en etkin şekilde karşılanmasını amaçlayan bir yönetim felsefesidir. Tezin temel amacı, yalın üretim araçlarının ve yöntemlerinin işletme performansına olan katkılarını ortaya koymak ve bu bağlamda süreç optimizasyonuna yönelik stratejik yaklaşımlar geliştirmektir. Araştırma kapsamında, yalın üretim teknikleri arasında yer alan Değer Akışı Haritalama, 5S, Kanban, Kaizen, Tek Parça Akışı ve SMED (Single-Minute Exchange of Die) gibi uygulamaların işletme süreçlerine entegrasyonu ele alınmıştır. Bu tekniklerin uygulanmasının, üretim maliyetlerini düşürme, üretim süresini kısaltma, kaliteyi artırma ve müşteri memnuniyetini geliştirme gibi temel performans göstergelerine etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, yalın üretim uygulamalarının benimsenmesinde karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelmek için önerilen çözüm yöntemleri de değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, yalın üretim uygulamalarının, işletmelerin rekabet gücünü artırmada ve kaynak kullanımında etkinliği sağlamada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Özellikle üretim hatlarındaki israfın ortadan kaldırılması, stok yönetiminin iyileştirilmesi ve süreç sürekliliğinin sağlanması gibi alanlarda yalın üretim uygulamalarının olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, işletmelerin yalın üretim dönüşüm sürecini daha etkin bir şekilde yönetmelerine rehberlik edecek bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of the application of lean manufacturing techniques in production processes on business performance. Lean manufacturing is a management philosophy that aims to minimize waste, improve processes and meet customer demands in the most effective way. The main purpose of the thesis is to reveal the contributions of lean manufacturing tools and methods to business performance and to develop strategic approaches for process optimization in this context. Within the scope of the research, the integration of applications such as Value Stream Mapping, 5S, Kanban, Kaizen, Single-Piece Flow and SMED (SingleMinute Exchange of Die), which are among the lean manufacturing techniques, into business processes was discussed. The effects of the application of these techniques on key performance indicators such as reducing production costs, shortening production time, increasing quality and improving customer satisfaction were analyzed. In addition, the difficulties encountered in the adoption of lean manufacturing applications and the solution methods suggested to overcome these difficulties were also evaluated. The research results show that lean manufacturing applications play an important role in increasing the competitiveness of businesses and ensuring efficiency in resource utilization. It has been determined that lean manufacturing applications have positive effects, especially in areas such as eliminating waste in production lines, improving stock management and ensuring process continuity. The study provides findings that will guide businesses to manage the lean manufacturing transformation process more effectively.