Vermikompost ve yararlı bakteri uygulamalarının chandler ceviz çeşidinde verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
The effects of vermicompost and beneficial bacteria applications on yield and quality characteristics of chandler walnut variety
- Tez No: 952624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL ACARSOY BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Juglans regia, yararlı bakteri, solucan gübresi, kalite, verim, Juglans regia, beneficial bacteria, vermicompost, quality, yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Manisa ili Saruhanlı ilçesinde vermikompost ve yararlı bakteri uygulamalarının“Chandler”ceviz çeşidinin meyve özellikleri, verim ve sürgün uzunluğu üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada vermikompost, tekli (Bacillus subtilis) ve kombine (Pantoea agglomerans, Paenibacillus polymyxa, Bacillus megaterium, Pseudomonas fluorescens) bakteri içeren preparatlar 2 farklı dönemde ağaçlara püskürtülmüştür. Buna göre, farklı bakterileri içeren kombine mikrobiyal gübre uygulaması, meyve (11,83 g) ve iç (5,54 g) ağırlığının yüksek, iç büzüşme oranının (%10,83) en düşük olması dolayısıyla ilk sırada yer almıştır. Bacillus subtilis bakterisi içeren tekli mikrobiyal gübre uygulaması ile daha uzun sürgünler ölçülmüştür (22,37 cm). Bu tür için önemli bir kalite özelliği olan ince kabuk vermikompost uygulamasında elde edilmiştir. Diğer yandan, ağaç başına verim bakımından 31,06 kg ile vermikompost uygulaması ilk sırada yer alırken bunu kombine mikrobiyal gübre uygulaması takip etmiştir. Yaprak ve meyve makro besin elementleri içeriği bakımından, genel olarak, vermikompost uygulaması ilk grubu oluşturmuştur. Ayrıca bakteri uygulamaları özellikle kombine uygulaması yaprak mikro besin elementi içeriğine olumlu yönde katkı sağlamıştır. Sonuç olarak, biyolojik gübre olarak kullanılan faydalı mikroorganizmaların doğrudan ve dolaylı etkileri yoluyla bahçe bitkilerinin birçok özelliği üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, ceviz yetiştiriciliğinde kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to determine the effects of vermicompost and beneficial bacteria applications on the fruit characteristics, yield, and shoot length of“Chandler”walnut variety in the Saruhanlı district of Manisa province. Vermicompost, single (Bacillus subtilis), and combined (Pantoea agglomerans, Paenibacillus polymyxa, Bacillus megaterium, Pseudomonas fluorescens) bacterial preparations were sprayed onto the trees at two different periods. Accordingly, the combined microbial fertilizer application, which contained different bacteria, ranked first due to its high fruit (11.83 g) and kernel (5.54 g) weight, and the lowest internal shrinkage rate (10.83%). The application containing Bacillus subtilis resulted in longer shoots (22.37 cm). Thin shell characteristic, an important quality feature for this species, was obtained with the vermicompost application. On the other hand, in terms of yield per tree, vermicompost application ranked first with 31.06 kg, followed by the combined microbial fertilizer application. In relation to leaf and fruit macronutrient content, vermicompost application generally formed the first group. In addition, bacterial applications, especially the combined bacterial group, contributed positively to leaf micronutrient content. As a result, it was determined that beneficial microorganisms used as biological fertilizers have positive effects on many features of horticultural plants through both direct and indirect effects. It is recommended to promote and widespread their use in walnut cultivation.