Okul öncesi öğretmenlerinin rekabete dayalı oyunlara yönelik görüşlerinin öğretmen ve çocuk değişkenleri açısından incelenmesi
An examination of preschool teachers' perspectives on competitive game in terms of teacher and child variables
  1. Tez No: 952632
  2. Yazar: SEDANUR KULAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE İVRENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabete Dayalı Oyun, Okul Öncesi Öğretmenleri, Ölçek Geliştirme, Competitive Game, Preschool Teachers, Scale Development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın iki amacı bulunmaktadır. Birincisi, okul öncesi öğretmenlerinin rekabete dayalı oyunlara yönelik görüşlerini belirlemek için bir ölçme aracı geliştirmektedir. İkincisi, okul öncesi öğretmenlerinin rekabete dayalı oyunlara yönelik görüşlerinin öğretmenlerin eğitim inançları ile çocukların kaygı düzeyleri ve motivasyonları arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama deseninin kullanıldığı bu araştırmanın katılımcılarını, Denizli ili merkez ve çevre ilçelerdeki 31 farklı okul öncesi eğitim kurumunda görev yapan okul öncesi öğretmenleri ve bu öğretmenlerin sınıflarında bulunan 36-72 ay aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Uygun örnekleme yöntemi kullanılarak araştırmaya ilk amaç doğrultusunda 238 öğretmen; ikinci amaç doğrultusunda 111 öğretmen ve 517 çocuk katılmıştır. Araştırmanın verileri, Okul Öncesi Öğretmenlerinin Rekabete Dayalı Oyunlara Yönelik Görüşleri Ölçeği (RDO), Eğitim İnançları Ölçeği (EİÖ), Yeniden Düzenlenen Okul Öncesi Kaygı Ölçeği (KÖ) ve Okul Öncesi Çocuklar için Motivasyon Ölçeği (MÖ), kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. RDO ölçeğinin geliştirilmesi kapsamında yapı geçerliliğini incelemek amacıyla açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek amacıyla iç tutarlılık katsayısı (Cronbach alfa) hesaplanmıştır. Araştırmanın diğer alt problemlerinin çözümlenmesinde ise; tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA), kruskal wallis-H testi, mann withney U testi, bağımsız örneklemler T-testi, aşamalı regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Bulgulara göre, AFA sonucunda, iki faktörlü yapı elde edilmiştir. Elde edilen faktörler 'destekleyen görüşler' ve 'desteklemeyen görüşler' olarak isimlendirilmiştir. DFA sonucunda, hesaplanan uyum indekslerinin, χ²/df=1.41; CFI=.96; NNFI=.95; TLI=.96 değer ile mükemmel uyum; RMSEA=.06; SRMR=.06 değer ile iyi uyum gösterdiği belirlenmiştir. Cronbach alfa katsayıları, destekleyen görüşler alt boyutu için .88; desteklemeyen görüşler alt boyutu için .87 olarak hesaplanmıştır. Tüm bulgular ele alındığında, ölçme aracının öğretmenlerin rekabete dayalı oyunlara yönelik görüşlerini geçerli ve güvenilir bir şekilde belirlemek amacıyla kullanılabileceği söylenebilir. Yapılan aşamalı regresyon analizi sonucunda, destekleyen görüşler alt boyutunu yordayan değişkenlerin sırasıyla; MÖ-yetişkinle sosyal sebat, MÖ-olumsuz tepki, KÖ-ayrılık kaygısı, kavram öğrenimini destekler, öğretmenin kıdem yılı: 16 yıl ve üzeri olması şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Desteklemeyen görüşler alt boyutunu yordayan değişkenlerin sırasıyla; 'rekabete dayalı oyunların sınıf yönetimini zorlaştırdığı', 'rekabete dayalı oyunların öğretmenlerin stres seviyesini artırdığı' şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırmanın bulguları, öğretmenlerin rekabete dayalı oyunlara yönelik görüşlerini yordayan değişkenlerin onların demografik özellikleri ile sınıflarındaki çocukların motivasyon ve kaygı düzeyleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study has two aims. The first is to develop a measurement tool to determine preschool teachers' views on competitive games. The second is to examine the relationship between these views and teachers' educational beliefs, as well as children's anxiety levels and motivation. This correlational survey study involved preschool teachers working in 31 different pre-school education institutions in the central and surrounding districts of Denizli Province, as well as the children in their classes, who were aged 36–72 months. An appropriate sampling method was used to select 238 teachers to participate in the study for the first aim and 111 teachers and 517 children to participate in the study for the second aim. Data were collected using the Preschool Teachers' Views on Competitive Games Scale (CGS), Educational Beliefs Scale (EBS), Revised Preschool Anxiety Scale (RPAS) and Motivation Scale for Preschool Children (MS), as well as a personal information form. To examine the construct validity of the RDO scale, exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were conducted. The internal consistency coefficient (Cronbach's alpha) was calculated to determine the scale's reliability. One-way analysis of variance (ANOVA), the Kruskal–Wallis H test, the Mann–Whitney U test, the independent samples t-test and stepwise regression analysis techniques were used to address the other sub-problems of the study. According to the findings, EFA revealed a two-factor structure. These factors were named 'supporting views' and 'non-supporting views'. DFA revealed that the calculated fit indices showed an excellent fit with values of χ²/df = 1.41, CFI = .96, NNFI = .95 and TLI = .96, and a good fit with values of RMSEA = .06 and SRMR = .06. Cronbach's alpha coefficients were calculated as .88 for the 'supporting opinions' sub-dimension and .87 for the 'non-supporting opinions' sub-dimension. Taking all the findings into account, it can be concluded that the measurement tool can validly and reliably used to determine teachers' views on competitive games. As a result of the stepwise regression analysis, the variables predicting the supporting views sub-dimension were respectively as follows: MS-social perseverance with adults, MS-negative reaction, RPAS-separation anxiety, supports concept learning and teacher seniority of 16 years or more. The variables predicting the sub-dimension of unsupportive views were respectively as follows: 'Competitive games make classroom management difficult' and 'Competitive games increase teachers' stress levels'. In conclusion, the findings of the study indicated that the variables predicting teachers' views on competitive games were their demographic characteristics and the motivation and anxiety levels of the children in their classrooms.