Üniversite öğrencilerinin AVM'lerdeki güvencesiz çalışma deneyimi: Düzce örneği
The precarious work experiences of university students in shopping malls: The case of Düzce
- Tez No: 952657
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güvencesiz çalışma, Prekarya, Öğrenci çalışanlar, AVM çalışanları, Neoliberalizm, İş ve eğitim dengesi, Precarious work, Precariat, Student employment, Shopping mall workers, Neoliberalism, Work-education balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, genç işgücü içinde sayıları artan üniversite öğrencilerinin çalışma deneyimlerine odaklanmaktadır. Düzce'de bir alışveriş merkezinde perakende mağazalarda çalışan üniversite öğrencilerinin bireysel ve toplumsal düzeyde yaşadıkları etkiler incelenmiştir. Öğrencilerin çalışma koşulları, Standing'in prekarya kavramı çerçevesinde güvencesizlik bağlamında ele alınmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve fenomenolojik desen kullanılmıştır. 2024 yılı Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilen araştırma, Düzce'de farklı fakültelerde öğrenim gören 12 öğrenciyle yapılan derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Veriler, tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, öğrencilerin AVM'lerde çalışmaya yönelmelerinin temel nedenleri arasında ekonomik zorunluluklar, esnek çalışma saatleri, iş deneyimi kazanma isteği ve iş bulmanın görece kolay olması gibi etkenlerin öne çıktığını göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, üniversite öğrencilerinin AVM'lerdeki güvencesiz çalışma deneyimleri üzerinden genç işgücünün karşı karşıya olduğu ekonomik ve sosyal zorluklara dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, üniversite öğrencilerinin eğitimlerini sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için daha güvenli ve istikrarlı çalışma koşulları sağlanmalı; sosyal güvence sistemleri ve esnek çalışma düzenlemeleri öğrencilerin haklarını koruyacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the growing participation of university students in the young labor force, focusing on their work experiences in retail stores within a shopping mall in Düzce, Turkey. Drawing on Standing's concept of the precariat, the study analyzes the precarious working conditions faced by these students. Utilizing a qualitative, phenomenological research design, the study is based on in-depth interviews with 12 students from various faculties, conducted in January and February 2024. Thematic analysis reveals that key motivations for student employment include economic necessity, flexible working hours, opportunities to gain work experience, and the relative ease of finding such jobs. The findings underscore the broader economic and social challenges encountered by the young labor force, as reflected in students' precarious employment experiences. The study concludes that improving the security and stability of student employment, alongside enhancing social protection and adjusting flexible working arrangements, is essential to support students in continuing their education under more sustainable conditions.