18-65 yaş arası erişkinlerin yeme tutumları ile besin neofobisi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation between eating attitudes and food neophobia of adults aged 18-65
  1. Tez No: 952665
  2. Yazar: HÜSEYİN ADANUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besin neofobisi, Yeme tutumu, Yetişkin, Food neophobia, Eating attitude, Adult
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, bireylerin gıda neofobisi düzeyleri ile yeme tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak için Yeme Tutum Testi (YTT-26) ve Yeni Besin Korkusu Ölçeği (FNS-10) kullanılmıştır. Çalışma grubunu 345 yetişkin birey oluşturmuştur. Katılımcıların demografik ve sağlık özellikleriyle birlikte antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, gıda neofobisi puanı 42 yaş ve üstü bireylerde, eğitim düzeyi lise ve altı olanlarda ve çalışmayan bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Yeme tutum puanı ise kadınlarda ve üniversite mezunlarında anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ayrıca, 42 yaş altı bireylerde yeme tutum bozukluğu daha sık görülmüştür. Zayıflama diyeti yapan bireylerde yeme tutum puanı ve bozukluk oranı belirgin olarak yüksektir. Çalışma bulguları, gıda neofobisi ve yeme tutumlarının yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve bazı sağlık davranışlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the correlation between individuals' levels of food neophobia and their eating attitudes. To collect data, the Eating Attitudes Test (EAT-26) and the Food Neophobia Scale (FNS-10) were utilized. The study group consisted of 345 adult individuals. Participants' demographic and health characteristics, along with their anthropometric measurements, were evaluated. According to the findings, food neophobia scores were significantly higher among individuals aged 42 and over, those with a high school education or lower, and those who were unemployed. Eating attitude scores were significantly higher in women and university graduates. Furthermore, disordered eating attitudes were more frequently observed in participants under the age of 42. Both the eating attitude scores and the prevalence of disordered eating were notably higher among individuals who were on or had previously followed a weight loss diet. The study findings indicate that food neophobia and eating attitudes are associated with age, gender, educational level, and certain health-related behaviors.