2023 yılı Rize ili aile hekimliği birimlerinin iş yükü analizi
2023 workload analysis of family medicine units in Rize province
  1. Tez No: 952667
  2. Yazar: MUHARREM KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi, Aile Hekimliği Uzmanlık Tezi, Bilimsel Yayın, Family Medicine, Family Medicine Specialty Education, Family Medicine Specialty Thesis, Scientific Publication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Yapılan bu çalışma ile aile hekimliklerinde en sık konulan tanılar, en sık karşılaşılan kronik hastalıklar, reçete edilen ilaçlar, yapılan koruyucu sağlık hizmetleri, yürütülen bağışıklama programı, takip ve tedavilerin istatistiki analizi yapılıp sonuçlar ortaya konularak birinci basamak hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihleri arasında Rize ili merkez ve ilçelerindeki aile hekimliği birimlerini kapsayacaktır. Çalışma verileri 01.04.2024 ile 01.07.2024 tarihleri arasında aile hekimliği programlarından alınacaktır ve çalışma 2023 yılına ait (01.01.2023 tarihi ile 31.12.2023 tarihleri arasında) veriler üzerinden yapılması planlanmaktadır. Çalışma, Rize ili merkez ve ilçelerindeki toplam nüfusun %10'u oranında kişiyi kapsayacak şekilde planlanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından aile hekimlerinden alınan onamdan sonra ilgili aile hekimliği birimlerinde kullanılan aile hekimliği programından elde edilmiştir. Programdan elde edilen verilerde; kesin kayıtlı ve misafir hasta başvuru sayısı, hastaların cinsiyetleri, yaş gruplarına göre dağılımları, geliş nedenleri (muayene, izlem, aşı, rapor işlemi), hastalara en sık konulan tanılar, en sık konulan kronik hastalık tanıları, en sık yazılan ilaçlar bulunmaktadır. Aile hekimliği birimlerinden elde edilecek verilerin örnek görselleri: Bulgular: Çalışma, Rize ili merkez ve ilçelerindeki toplam nüfusun %10'u oranında kişiyi kapsayacak şekilde planlanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından aile hekimlerinden alınan onamdan sonra ilgili aile hekimliği birimlerinde kullanılan aile hekimliği programından elde edilmiştir. Aile hekimliği programlarından elde edilen verilerde; kesin kayıtlı ve misafir hasta başvuru sayısı, hastaların cinsiyetleri, yaş gruplarına göre dağılımları, geliş nedenleri (muayene, izlem, aşı, rapor işlemi), hastalara en sık konulan tanılar, en sık konulan kronik hastalık tanıları, en sık yazılan ilaçlar bulunmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Çalışmadan elde edilen veriler analiz edildiğinde, verilerin Rize ilinin coğrafi özellikleri, nüfus yoğunluğu, nüfus hareketleri, istihdam koşulları ve sosyal imkanlara göre farklılık gösterdiği; ayrıca bu faktörlerin aile hekimliklerine kayıtlı olan hastaların yaş gruplarına, nüfus dağılımına ve sayısına etki ettiği, kayıtlı hastaların yanı sıra misafir hastaların da aile hekimliklerinde verilen hizmetlerde bu faktörlerin etkili olduğunu görmekteyiz. Sağlık hizmetleri planlamalarında bu faktörlerin dikkate alınmasının hizmet kalitesini artıracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: With this study, it is aimed to increase the quality of primary care services by statistically analyzing the most common diagnoses, the most common chronic diseases, prescribed medications, preventive health services, immunization program, follow-up and treatment in Family Practices Materials-Methods: As a descriptive and cross-sectional study, the study will cover the family medicine units in the center and districts of Rize province between 01.01.2023 and 31.12.2023. The study data will be taken from the family medicine programs between 01.04.2024 and 01.07.2024 and the study is planned to be conducted on the data of 2023 (between 01.01.2023 and 31.12.2023). The study is planned to cover 10% of the total population in the center and districts of Rize province. The data were obtained from the family medicine program used in the relevant family medicine units after the consent obtained from the family physicians by the researcher. The data obtained from the program include the number of registered and guest patient applications, the gender of the patients, their distribution according to age groups, the reasons for arrival (examination, follow-up, vaccination, report procedure), the most common diagnoses, the most common chronic disease diagnoses, the most commonly prescribed medications. Results: The study was planned to include 10% of the total population in the center and districts of Rize province. The data were obtained from the family medicine program used in the relevant family medicine units after the consent obtained from the family physicians by the researcher. The data obtained from the family medicine programs include the number of registered and visiting patient applications, gender of the patients, distribution of patients according to age groups, reasons for arrival (examination, follow-up, vaccination, reporting process), the most common diagnoses, the most common chronic disease diagnoses, the most commonly prescribed drugs. Conclusion and Recommendations: When the data obtained from the study are analyzed, it is seen that the data differ according to the geographical characteristics of Rize Province, population density, population movements, employment conditions and social opportunities, and that these factors affect the age groups, population distribution and number of patients registered in family medicine offices, and that these factors are effective in the services provided in family medicine offices for registered patients as well as visiting patients. We think that taking these factors into consideration in the planning of health services will increase the quality of service.