Nükleer seviye yoğunluğu modellerinin 103Rh ve 106Pd çekirdeklerinin tesir kesiti hesaplamaları üzerindeki etkisi
The effect of nuclear level density models on cross section calculations of 103Rh and 106Pd nuclei
  1. Tez No: 952691
  2. Yazar: ÖZLEM YAŞAR TOYKAN ÇİFTLİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reaksiyon tesir kesiti, diferansiyel tesir kesiti, yayınlanma spektrumu, seviye yoğunluğu modelleri, TALYS 1.95, EXFOR, Paladyum, Rodyum, Reaction cross section, differential cross section, emission spectrum, level density models, TALYS 1.95, EXFOR, Palladium, Rhodium
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde fen ve teknoloji alanı ve özellikle de bilişim teknolojisindeki gelişmeler, birçok bilim dalında olduğu gibi nükleer fizik alanında da oldukça önemli katkı sağlamaktadır. Nükleer fizik alanında reaksiyon mekanizmalarının anlaşılması için bilgisayar destekli modellerin kullanımı son yıllarda yaygınlaşmıştır. Nükleer teknolojideki gelişmeler artan enerji ihtiyacını karşılamak için enerji üretiminde kullanıldığı kadar, çeşitli hastalıkların tedavisi tanısı amacıyla medikal alanda da fayda sağlamaktadır. Ayrıca; bu gelişmelerin havacılık ve uzay, inşaat ve endüstriyel teknoloji gibi birçok toplum yararlı uygulamanın planlama, mühendislik ve üretim aşamasına oldukça önemli katkısı bulunmaktadır. Nükleer reaksiyon mekanizmasının anlaşılması için deneysel metotlar kullanılabilmektedir. Ancak; deneysel metotlardaki birtakım zorluklar nedeni ile reaksiyon mekanizmaları anlaşılamamaktadır. Bu zorluklardan biri bazı reaksiyonların tesir kesitlerinin ve spektral yayınlanma şekillerinin incelenmesinin günümüz teknolojisi ile mümkün olmamasıdır. Bir diğeri ise, çeşitli türdeki çekirdek reaksiyonlarının anlaşılabilmesi için kullanılan klasik hesaplamaların oldukça zaman alıcı olmasıdır. Klasik hesaplamalar yerine bilgisayar destekli yazılımların kullanımı ile elde edilecek çözümler işgücü, zaman ve maliyetten tasarruf sağlamakta ve optimum çözümler elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Nükleer teknolojideki gelişmelerin bilişim teknolojisi ile harmanlanması; nükleer reaksiyon mekanizmasının ve atom fiziğinin anlaşılmasına, nükleer veri havuzunun artmasına ve bu verilerin elde edilebilirliğinin artan teknolojik gelişmeler ile kolaylaşmasına katkı sağlayacaktır. Bu amaçlar doğrultusunda bu tez çalışmada, Platin grubu elementlerinden olan 103Rh ve 106Pd izotoplarının nükleer reaksiyonlarında tesir kesiti, parçacık yayınlanma spektrumu ve açıya ve enerjiye bağlı çift katlı diferansiyel tesir kesiti hesaplamaları, literatürde kullanımı sıklıkla tercih edilen TALYS 1.95 nükleer hesaplama programının farklı seviye yoğunluğu modelleri ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Uluslararası Deneysel Nükleer Veri Kütüphanesi (Experimental Nuclear Reaction Data - EXFOR)'dan alınan deneysel verileri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent developments in the fields of science and technology, particularly in information technology, have made significant contributions to many scientific disciplines, including nuclear physics. The use of computer-aided models to understand reaction mechanisms in nuclear physics has become increasingly common in recent years. Advancements in nuclear technology not only help meet the growing energy demand but also benefit the medical field, particularly in the diagnosis and treatment of various diseases. Additionally, these advancements have made substantial contributions to the planning, engineering, and manufacturing stages of many societal applications in fields such as aviation and space, construction, and industrial technology. Experimental methods can be used to understand nuclear reaction mechanisms. However, due to certain challenges in experimental methods, the mechanisms of some reactions remain difficult to understand. One such challenge is that, with current technology, it is not possible to study the cross sections and spectral emission patterns of certain reactions. Another challenge is that classical calculations used to understand several types of nuclear reactions are time-consuming. The use of computer-aided software, instead of classical calculations, can lead to solutions that save labor, time, and costs while enabling the attainment of optimal results. The integration of developments in nuclear technology with information technology will contribute to a better understanding of nuclear reaction mechanisms and atomic physics, the expansion of nuclear data repositories, and the easier accessibility of these data through increasing technological advancements. In this thesis, the cross sections, particle emission spectra, and angle-dependent double-differential cross sections of the nuclear reactions of the platin group elements 103Rh and 106Pd isotopes have been calculated using the TALYS 1.95 nuclear calculation program, which is widely used in literature with various level density models. The results obtained were compared with experimental data from the International Experimental Nuclear Reaction Data Library (EXFOR).