Psoriasis vulgaris'te periostin ve timik stromal lenfopoietin'in rolü ve klinik ile ilişkisi
The role of periostin and thymic stromal lymphopoietin in psoriasis vulgaris and their clinical correlations
  1. Tez No: 952693
  2. Yazar: BURAK GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ŞANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Periostin, Psoriasis Vulgaris, Timik Stromal Lenfopoietin, Periostin, Psoriasis Vulgaris, Thymic Stromal Lymphopoietin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Psoriasis; kronik, inflamatuar, immün aracılı ve genetik yatkınlığa sahip multisistemik bir hastalıktır ve prevalansı değişkendir. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte bimodal dağılım özelliği göstermektedir. Hastalık patogenezinde temel olarak Th1/Th17 yolakları rol oynamaktadır. Son yıllarda literatürde, Th2 ilişkili TSLP ve POSTN moleküllerinin psoriasis patogenezindeki işlevlerini araştıran çalışmalar bulunmaktadır. POSTN, bir ekstraselüler matriks proteini olup birçok fizyolojik ve patolojik süreçte rol oynayabilmektedir. Daha çok atopik dermatit gibi alerjik hastalıklardaki rolü bilinmektedir. TSLP ise Th2 yolağının temel moleküllerinden biri olup alerjik inflamasyon gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bilgiler temelinde çalışmamızda psoriasis patogenezinde bu moleküllerin rolünü araştırmayı ve klinik bulgular ile ilişkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamıza, son 6 ay içinde sistemik, son 1 ay içinde ise topikal tedavi kullanmayan 35 psoriasis vulgaris (23 erkek, 12 kadın) hastası ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu, alerjik hastalığı bulunmayan 35 sağlıklı birey dahil edildi. Tüm katılımcılardan serum örneği alınırken, hasta grubundan ise lezyonel ve perilezyonel bölgeyi içerecek şekilde doku biyopsisi alındı. Th2 yanıtla ilişkili mediatörlerden TSLP ve POSTN ile Th1/Th17 ekseninde yer alan IFN-γ, TNF-α, IL-17, IL-22, IL-23 moleküllerinin hem psoriasis vulgaris hasta grubunda lezyonel ve perilezyonel dokuda ekspresyon düzeyleri hem de hasta ve sağlıklı kontrol gruplarında serum düzeyleri değerlendirildi. Elde edilen bulgular fiziksel, demografik ve klinik parametrelerle birlikte karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve vücut kitle indeksi açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Serum düzeyleri incelendiğinde, hasta grubunda POSTN, IL-22, IL-23 ve IFN-γ seviyelerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. Klinik alt gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda da serum POSTN düzeylerinin anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği gözlendi. Ayrıca, serum POSTN düzeyleri ile serum IL-22 düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Lezyonel dokuda POSTN ekspresyonu, IL-17 ekspresyonu ile negatif; IL-23 ekspresyonu ile ise pozitif korelasyon gösterdi. Bununla birlikte, lezyonel doku TSLP ekspresyonu ile IL-23 ekspresyonu arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edildi. Lezyonel ve perilezyonel dokular karşılaştırıldığında, IL-17 ekspresyonu perilezyonel dokuda, IL-23 ekspresyonu ise lezyonel dokuda anlamlı düzeyde artmış olarak bulundu. Lezyonel doku POSTN ekspresyonu ile IL-23 ekspresyonu arasında da pozitif korelasyon saptandı. Araştırılan moleküllerin serum biyobelirteç olarak kullanımını değerlendiren ROC analizinde, en yüksek tanısal doğruluk serum POSTN düzeylerinde saptandı. Çalışmamız, psoriasisli hastalarda hem POSTN hem de TSLP'yi birlikte inceleyen ve aynı zamanda hem serum hem de doku düzeylerini araştıran, bildiğimiz kadarıyla ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır. Elde edilen bu verilerin psoriasis patogenezine dair yeni katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Özellikle bu bulguların gelecekte kişiye özgü tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlamasını ve hastalığın altında yatan mekanizmaların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic, inflammatory, immüne-mediated, and genetically predisposed multisystemic disease with variable prevalence. Although it can occur at any age, it typically exhibits a bimodal age distribution. The disease pathogenesis primarily involves the Th1/Th17 axis. In recent years, studies have begun to explore the roles of Th2-related molecules such as thymic stromal lymphopoietin (TSLP) and periostin (POSTN) in the pathogenesis of psoriasis. POSTN is an extracellular matrix protein implicated in various physiological and pathological processes, with a well-established role in allergic diseases like atopic dermatitis. TSLP is a key cytokine of the Th2 pathway and plays a central role in the development of allergic inflammation. Based on this background, our study aimed to investigate the roles of these molecules in psoriasis pathogenesis and to evaluate their associations with clinical parameters. The study included 35 patients with psoriasis vulgaris (23 males, 12 females) who had not received systemic treatment within the past 6 months or topical treatment within the past month, along with 35 age- and sex-matched healthy controls without allergic disease. Serum samples were obtained from all participants, and lesional and perilesional skin biopsies were collected from the patient group. We evaluated the expression levels of TSLP and POSTN, which are associated with Th2 responses, along with IFN-γ, TNF-α, IL-17, IL-22, and IL-23 key mediators of the Th1/Th17 axis—in lesional and non-lesional skin, as well as their serum levels in both groups. The results were analyzed in relation to demographic, physical, and clinical parameters using appropriate statistical methods. There were no significant differences between the patient and control groups in terms of age, sex, smoking status, or body mass index. Serum levels of POSTN, IL-22, IL-23, and IFN-γ were significantly higher in the patient group compared to controls. Serum POSTN levels also showed significant variation across clinical subgroups and were positively correlated with serum IL-22 levels. In lesional skin, POSTN expression was negatively correlated with IL-17 expression and positively correlated with IL-23 expression. A negative correlation was also observed between TSLP and IL-23 expression in lesional skin. When comparing lesional and non-lesional tissues, IL-17 expression was significantly higher in non-lesional skin, whereas IL-23 expression was significantly higher in lesional skin. Additionally, lesional POSTN expression was positively correlated with IL-23 expression. Among the molecules studied, serum POSTN demonstrated the highest diagnostic accuracy in ROC analysis, indicating its potential as a serum biomarker. To our knowledge, this is the first study to concurrently evaluate both POSTN and TSLP in patients with psoriasis, examining their expression at both serum and tissue levels. These findings are believed to contribute novel insights into the pathogenesis of psoriasis. In particular, they may help pave the way for the development of personalized therapeutic strategies and enhance our understanding of the underlying disease mechanisms.