Göçmenlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı: Sosyal hizmet uzmanlarının perspektifinden bir değerlendirme
Sexual and reproductive health of migrants: An evaluation from the perspective of social workers
- Tez No: 952882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE DENİZ PAK GÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Cinsel sağlık, üreme sağlığı, göçmenlerle sosyal hizmet, göç ve sosyal hizmet, Sexual health, reproductive health, social work with migrants, migration and social work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de göçmenlerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının, göçmenlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanındaki deneyimlerini ve perspektiflerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma modeli çerçevesinde fenomenolojik yaklaşım temelinde tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik soru formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, kamu, belediye ve sivil toplum kuruluşlarında görev yapan ve göçmenlerle çalışan 25 sosyal hizmet uzmanı oluşturmaktadır. Katılımcıların 16'sı kadın, 9'u erkektir; yaşları 24 ile 50 arasında değişmektedir. Görüşmeler çevrimiçi olarak Zoom ve Google Meet platformları üzerinden gerçekleştirilmiş, katılımcı onamı alınarak ses kaydına alınmış ve Microsoft Word belgelerine dönüştürülmüştür. Elde edilen veriler MAXQDA 2024 programına aktarılmış ve betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular üç ana temada toplanmıştır. İlk tema, uzmanların çalıştıkları göçmen grupları ve bu grupların karşılaştığı CSÜS temelli sorunlara odaklanmaktadır. İkinci tema, sosyal hizmet uzmanlarının bilgi, beceri ve kurumsal sınırlılıklar karşısında geliştirdikleri deneyim ve stratejileri ele almaktadır. Üçüncü tema ise, hizmet kalitesini artırmaya yönelik önerileri kapsamaktadır. Bu öneriler arasında müfredat geliştirme, süpervizyon mekanizmalarının güçlendirilmesi ve ana dilde bilgi materyalleri hazırlanması öne çıkmaktadır. Araştırma, sosyal hizmet uzmanlarının CSÜS alanındaki ihtiyaçlarının yalnızca bireysel değil, aynı zamanda kurumsal ve yapısal boyutlarda da ele alınması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, göçmenlerle çalışan uzmanların mesleki kapasitelerinin artırılmasına ve sosyal hizmet eğitimine katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the field of sexual and reproductive health (SRH) in the context of migration through the professional experiences and perspectives of social workers working with migrant populations in Turkey. The study was designed based on a phenomenological approach within the framework of a qualitative research model. A sociodemographic questionnaire and a semi-structured interview form were used as data collection tools. The study group consisted of 25 social workers working with migrants in public, municipality, and non-governmental organizations. Sixteen of the participants were women and nine were men, ranging in age from 24 to 50. The interviews were conducted online via Zoom and Google Meet platforms, recorded with the participants' consent, and converted into Microsoft Word documents. The data obtained were transferred to the MAXQDA 2024 program and analyzed using descriptive analysis methods. The findings were grouped into three main themes. The first theme focuses on the migrant groups the specialists work with and the SRH-based problems these groups face. The second theme addresses the experiences and strategies developed by social service professionals in the face of knowledge, skill, and institutional limitations. The third theme covers recommendations for improving service quality. Among these recommendations, curriculum development, strengthening supervision mechanisms, and preparing information materials in the native language stand out. The research reveals that the needs of social workers in the field of SRHR must be addressed not only at the individual level but also at the institutional and structural levels. This study aims to contribute to the enhancement of the professional capacities of specialists working with migrants and to social work education.