Video tabanlı içerik üretmenin ortaokul öğrencilerinin hazırlıklı konuşma becerilerine etkisi
The effect of video based content production on secondary school students prepared speaking skills
  1. Tez No: 952934
  2. Yazar: HAKAN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Becerisi, Hazırlıklı Konuşma, Video, Video Tabanlı İçerik, Speaking Skills, Prepared Speaking, Video, Video-Based Content
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada ortaokul Türkçe derslerinde hazırlıklı konuşma becerisinin geliştirilmesinde video tabanlı içerik üretiminin etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Konuşma becerisini geliştirmeye yönelik yeni yöntem ve teknikler öneren çok sayıda deneysel çalışma bulunmaktadır. Dijital araçlarla yapılan çalışmalar ise sınırlı sayıdadır. Özellikle video tabanlı içerik üretiminin konuşma becerisi üzerindeki etkisini deneysel olarak inceleyen çalışmaların eksikliği dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda, bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin hazırlıklı konuşma becerilerinin geliştirilmesine yönelik video tabanlı içerik üretiminin etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada yarı deneysel bir desen olan ön test – son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Çalışma 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı'nda Konya ili Meram ilçesinde Gödene Toki Şehit Abdullah Paltacı Ortaokulu'nda öğrenim gören 42, 7. sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney grubunu 19, 7. sınıf öğrencisi; kontrol grubunu ise 23, 7. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Her iki grup da ön test uygulaması olarak önceden belirlenen konu listesinden istedikleri konuları seçerek hazırlıklı konuşmalar yapmışlardır. Daha sonra deney grubuyla 8 hafta boyunca hem bireysel olarak hem de grup olarak video tabanlı içerik üretimi yapılmıştır. Kontrol grubuyla 8 hafta boyunca klasik yöntemlerle hazırlıklı konuşma eğitimi yapılmıştır. Eğitim bittikten sonra her iki grup da son test uygulaması olarak yine önceden belirlenen konu listesinden istedikleri konuları seçerek tekrar hazırlıklı konuşmalar yapmışlardır. Bu konuşmalar Konuşma Değerlendirme Formu'na göre değerlendirilmiştir. Grupların ön test ve son test sonuçları; konuşma düzeni, dil bilinci, konuşmacının psikolojik durumu ve hazırlıklı konuşma becerisi açısından hem kendi içinde hem de gruplar arasında SPSS 28.0 paket programı kullanılarak t testi ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda video tabanlı içerik üretimi, deney grubunun hazırlıklı konuşma becerisini geliştirmiştir. Ancak video tabanlı içerik üretimi, klasik konuşma eğitimine göre hazırlıklı konuşma becerisi üzerinde anlamlı bir farklılık ortaya çıkarmamıştır. Alt boyutlarda ise“Konuşma Düzeni”ve“Dil Bilinci”alt boyutlarında gruplar arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmamış,“Konuşmacının Psikolojik Durumu”alt boyutunda ise deney grubu lehine anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of video-based content production on the development of prepared speaking skills in middle school Turkish lessons. While numerous experimental studies propose new methods and techniques to enhance speaking skills, research incorporating digital tools remains limited. In particular, there is a notable gap in studies that experimentally investigate the impact of video-based content production on speaking skills. Accordingly, this study seeks to address this gap by examining the effect of video-based content production on middle school students' prepared speaking skills. A quasi-experimental pretest-posttest matched control group design was used in the study. The research was conducted during the 2023-2024 academic year with 42 seventh-grade students enrolled at Gödene Toki Şehit Abdullah Paltacı Secondary School in the Meram district of Konya province. The experimental group consisted of 19 seventh-grade students, while the control group comprised 23 students. As part of the pretest procedure, both groups delivered prepared speeches by selecting topics of their choice from a predetermined list. Subsequently, the experimental group engaged in video-based content production both individually and collaboratively for eight weeks, while the control group received prepared speaking training through traditional methods for the same period. After the intervention, both groups participated in the posttest by delivering prepared speeches on topics of their choice from the same predetermined list. These speeches were evaluated using the Speech Evaluation Form. The pretest and posttest results were analyzed both within and between groups using t-tests via SPSS 28.0, considering factors such as speech organization, language awareness, psychological state of the speaker, and overall prepared speaking skills. At the end of the study, video-based content production led to an improvement in the prepared speaking skills of the experimental group. However, it did not result in a statistically significant difference in prepared speaking skills compared to traditional speaking instruction. In the sub-dimensions, no significant difference emerged between the groups in the sub-dimensions of“Speaking Order”and“Language Consciousness”, while a significant difference emerged in favor of the experimental group in the sub-dimension of“Psychological State of the Speaker”.