Hür Dava Partisi: Partileşme süreci, ideoloji ve programı çerçevesinde bir inceleme
Free Cause Party: An analysis within the framework of the party formation process, ideology and program
  1. Tez No: 953036
  2. Yazar: GÖKHAN SARAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hizbullah, HÜDA PAR, Hüseyin Velioğlu, Mustazaflar, Zekeriya Yapıcıoğlu, Hizbullah, HÜDA PAR, Hüseyin Velioğlu, Mustazaflar, Zekeriya Yapıcıoğlu
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Hür Dava Partisi, resmi olarak kurulduğu 2012 yılından itibaren siyasette büyük bir başarı elde edememiş olmasına rağmen, özellikle son dönemde yaptığı ittifaklar neticesinde gündemde önemli bir yer tutmuştur. Hür Dava Partisi, geçmişte yapmış olduğu infazlarla gündeme gelen Hizbullah terör örgütünün devamı olduğu yönünde birçok kesimden eleştiriler almıştır. Bu görüşlerin temelinde yatan sebepler bağlamında Hizbullah'ın kuruluşu, eylemleri ve tasfiye sürecinin incelenmesi gerekmektedir. Hizbullah'ın tasfiyesi sonrası, Hizbullah'a yakın kişilerden oluşan Mustazaflar Derneği'nin faaliyetleri ile derneğin kapatılmasından sonra kurulan Hür Dava Partisi'nin eylem bakımından Hizbullah'tan ayrıldığı, ancak parti yöneticilerinin bir kısmının geçmişteki Hizbullah bağlantıları ve yapılan açıklamalarda Hizbullah'ın terör örgütü olarak görülmediğinin belirtilmesi, en büyük eleştiri kaynaklarındandır. Partinin kuruluşundan günümüze kadar yaptığı faaliyetler, açıklamalar ve eylemlerden, partinin yeni söylemler geliştirdiği, ancak bu söylemlerin yanında geçmiş söylemlerini de kullanmaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Parti özellikle Kürt ve İslami söylemleri ile öne çıkmaktadır..
Özet (Çeviri)
Although the Free Cause Party, has not achieved significant success in politics since its official establishment in 2012, it has recently gained considerable attention due to the alliances it has formed. The Free Cause Party has been criticized by many groups for being the continuation of the Hizbullah terrorist organization, which was known for carrying out executions in the past. To understand the basis of these views, it is necessary to examine Hizbullah's founding, its activities, and the process of its dismantling. After the dismantling of Hizbullah, the Mustazaflar Association, composed of individuals close to Hizbullah, became active. Following the closure of this association, the Free Cause Party was founded. While the party's actions have diverged from Hizbullah's, some of the party leaders' past connections to Hizbullah and statements denying that Hizbullah is a terrorist organization remain the main sources of criticism. From the activities, statements, and actions of the party since its foundation to the present, it is understood that the party has developed new rhetoric but continues to use its past rhetoric as well. The party is especially prominent with its Kurdish and Islamic discourse.