16. yüzyıl İznik çini sanatında yemek ve servis kaplarının incelenmesi ve yeni tasarımlar
Examination of food and serving utensils and new designs in 16th century Iznik tile art
- Tez No: 953107
- Danışmanlar: DOÇ. SERAP IŞIKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: İznik, çini sanatı, seramik, motif, Iznik, tile art, ceramics, motif
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
XVI. yüzyıl, Osmanlı çini sanatının en parlak dönemlerinden biri olan İznik'te üretilen yemek ve servis kaplarının estetik ve teknik açıdan büyük bir gelişim gösterdiği görülmektedir. Bu araştırmada, Osmanlı döneminin İznik çini sanatında yemek ve servis kaplarının form, desen, renk ahengi, Osmanlı saray mutfağında ve günlük kullanılan tabak, kâse, üsküre, tazza, sürahi, tepsi, fincan gibi seramiklerin işlevselliğinin yanında sanatsal değeri, sanatın uygulanış şekli ve yapım aşamaları, uygulama aşamaları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmada, İznik dönemi çinileri, müzelerde sergilenen çalışmalar, koleksiyonda bulunan çalışmalar, makale örnekleri gibi kaynaklardan faydalanılmıştır. Bu tez konusu ile günümüz çini ve seramik sanatının gelecek olan kuşaklara da öncülük etmesi açısından belge oluşturması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACKT It is seen taht the food and service vessels produced in Iznik, one of brightest periods of Ottoman tile art in the 16th century, showed a great development in terms of aesthetics and technique. In this research, the form, pattern and color harmony of food and service vessels in the Iznik tile art of the Ottoman period, the artistic value of ceramics such as plates, bowls, spheras, tazza, jugs, trays and cups used Daily in the Ottoman palace kitchen and Daily use, as well as their artistic value, the wat the art was applied and stages of production and application stages were examined in detail. In the research, sources such as Iznik period tiles, works in the collection and aricle samples were used. The aim of this thesis is to create a document for today's tile and ceramic art to lead future generations.