Resimli çocuk kitaplarının çocuğun hayal dünyası kapsamında yaratıcı düşünmeye katkısı
The contribution of illustrated children's books to creative thinking within the scope of the child's imagination world
  1. Tez No: 953119
  2. Yazar: DİLEK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA AYSUN CANCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Hayal gücü, Resimli kitaplar, Creativity, Imagination, Picture Books
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemdeki çocukların resimli çocuk kitaplarındaki illüstrasyonların hayal gücü, sanatsal yaratıcılık ve görsel anlatım becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. 60–72 ay aralığındaki çocuklarla yürütülen çalışmada veri toplama aracı olarak yapılandırılmış gözlem formları kullanılmış ve her çocuk için iki aşamalı gözlem süreci uygulanmıştır. Araştırmada Feridun Oral'ın“Kırmızı Elma”ve Ferit Avcı'nın“Kırmızı Fil'i Gördünüz mü?”Adlı resimli kitapları kullanılmıştır. Kitaplar, çocuklara önce resimsiz ardından resimli olarak okunmuş ve her iki okuma sonrası çizim yapmaları istenmiştir. Elde edilen veriler, çocukların çizimleri üzerinden içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Gözlem ve çizim analizlerinin karşılaştırılması yoluyla, görsel anlatım biçimlerinin çocukların hayal gücüne etkisi nitel veri analiz teknikleriyle yorumlanmıştır. Uzman görüşlerinden yararlanılarak çalışmanın güvenirliği desteklenmiştir. Araştırma, resimli çocuk kitaplarının çocukların yaratıcı gelişimi üzerindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of illustrations in picture books on preschool children's imagination, artistic creativity, and visual expression skills. The research was conducted with children aged between 60 and 72 months, using structured observation forms as the data collection tool. Each child underwent a two-phase observation process. The study utilized two picture books: The Red Apple by Feridun Oral and Have You Seen the Red Elephant? by Ferit Avcı. The books were first read to the children without illustrations and then with illustrations. After each reading, the children were asked to produce drawings based on the story. The collected data were analyzed through content analysis of the children's drawings. By comparing observation notes with drawing analyses, the study interpreted the effects of visual storytelling on children's imagination using qualitative data analysis techniques. Expert opinions were consulted to enhance the reliability of the study. The research aims to reveal the role of illustrated children's books in supporting children's creative development.