Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda kırılganlık sıklığı ve ilişkili faktörler
Frequency of frailty and related factors in patients in the intensive care unit
  1. Tez No: 953250
  2. Yazar: HİLAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DEMİRDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, Kırılgan Hastalar, Yoğun Bakım Ünitesi, Kritik Bakım, Frailty, Frail Patients, Intensive Care Unit, Critical Care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Çalışmamızda yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalarda kırılganlık sıklığı ve kırılganlıkla ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, 15 Aralık 2024- 15 Mart 2025 tarihleri arasında bir devlet üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde yatan 18 yaş ve üzeri 149 hasta oluşturmaktadır. Veriler, hastalardan Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu ile onam alındıktan sonra Klinik Kırılganlık Skalası (CFS) ve Hasta Bilgileri Formuyla toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 27) programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların %82,6'sinin Klinik Kırılganlık Skalası (CFS)'na göre kırılgan olduğu belirlenmiştir. Mevcut çalışmamızda yaş (yıl) 1 birim arttığında, kırılganlık riski %3,2 oranında artmaktadır. Hastaların kırılganlık skoru 1 birim arttığında mortalite riski %57,8 oranında artmaktadır. APACHE II skoru 1 birim arttığında kırılganlık riski %10,8 oranında artmaktadır. Nutrisyonel Risk Skoru (NRS) arttıkça kırılganlık skoru artmıştır. Beden Kitle İndeksi (BKİ)'ne göre zayıf ve normal kiloda olanların kırılganlık skoru, kilolu olanların kırılganlık skorundan daha yüksektir. Son bir yılda fonksiyonel durumda düşüş hissi yaşayanların kırılganlık skorlarının düşüş hissi yaşamayanlara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastalarda klinik kırılganlık düzeyi, sağlık sonuçları üzerinde etkili bir parametre olarak değerlendirilmektedir. Kırılgan bireylere yönelik bireyselleştirilmiş ve bütüncül bakım stratejileri geliştirmek adına, kırılganlığın rutin klinik değerlendirilmelerde göz önünde bulundurulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Our study aimed to determine the frequency of frailty and the factors associated with frailty in patients treated in the intensive care unit. Materials and Methods: This study was designed as descriptive and correlational. The study sample consisted of 149 patients aged 18 years and over who were hospitalized in the intensive care units of a state university hospital between December 15, 2024 and March 15, 2025. Data were collected with the Clinical Frailty Scale (CFS) and the Patient Information Form after obtaining informed consent from the patients with the Voluntary Informed Consent Form. Statistical analyses were performed using the SPSS (IBM SPSS Statistics 27) program. Results: 82.6% of the patients included in our study were determined to be frail according to the Clinical Frailty Scale (CFS). In our current study, when age (years) increases by 1 unit, the risk of frailty increases by 3.2%. When the frailty score of the patients increases by 1 unit, the mortality risk increases by 57.8%. When the APACHE II score increases by 1 unit, the risk of frailty increases by 10.8%. As the Nutritional Risk Score (NRS) increases, the frailty score increases. According to the Body Mass Index (BMI), the frailty score of those who are underweight and of normal weight is higher than the frailty score of those who are overweight. It was determined that the frailty scores of those who have experienced a decrease in functional status in the last year are significantly higher than those who have not experienced a decrease. Conclusion: The clinical frailty level in patients admitted to the intensive care unit is considered as an effective parameter on health outcomes. In order to develop individualized and holistic care strategies for frail individuals, it is important to consider frailty in routine clinical assessments.