Farklı azotlu gübre ve doz uygulamanın bodur fasulyede (phaseolus vulgaris L. var. nanus dekapr.) verim ve verim unsurlarına etkisi
The Effects of different nitrogen fertilizers and doses on yield and yield components of dwarf beans (phaseolus vulgaris L. var. nanus dekapr.)
- Tez No: 95329
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZEN ŞEHİRALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dwarf bean, nitrogen fertilizer, foliar fertilization, yield, yield components
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Farklı Azotlu Gübre ve Doz Uygulamalarının Bodur Fasulyede (Phaseoîus vulgaris L. var. nanus Dekapr.) Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. ipek ATILGAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Sezen ŞEHİRALİ Deneme, 1997-1998 yıllarında Edirne İlinin Keşan ilçesi izzetiye Köyü üretici tarlasında, farklı azotlu gübre ve doz uygulamalarının bodur fasulyede verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla; bölünen parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede gübreleri ana parselleri olarak, doz uygulamaları alt parselleri oluşturmuştur. Araştırmada 20-20-0 granule gübre, Gülat ve Ekofer sıvı gübrelerinin farklı dozlan kullanılmıştır.20-20-0 granule gübre ekimle beraber Okg/da, 2kg/da, 4kg/da, 6kg/da dozlarında; sıvı gübreler 4 farklı zamanda (4-5 yapraklı dönemde, 15 gün sonra, %50 çiçeklenme döneminde, çiçeklenme sonunda) ( (4.0, 0.0, 0.0, 0.0ml/12.5lt), (5.0, 2.5, 2.5, 2.5ml/12.5lt), (7.5, 2.5, 1.25, 1.25ml/12.5lt) ve (9.0, 1.5, 1.0, 1.0ml/12.5lt) ) dozlarında uygulanmıştır. Alınan sonuçlarına göre, bitkide çiçek sayısı 21.5 - 49.3 adet, bitki yaprak alanı 56.5 - 98.4 cm2 bakla sayısı 11.2 - 39.8- adet, dökülen çiçek sayısı 3.3 -18.1-adet, tane sayısı 22.7 - 118.8 adet, tohum taslağı sayısı 2.3 -12.7-adet, kuru tanede protein oranı %24.4-%36.0, bitki başına verim 7.8 - 38.1 g, dekara verim 68.0-293.3 kg arasında değişmiştir. Sonuç olarak bitkinin 4 yapraklı döneminden başlayarak, 15 gün sonra, %50 çiçeklenme döneminde ve çiçeklenme sonunda verilen Gülat sıvı gübresinin (7.5, 2.5, 1.25, 1.25ml/12.5lt) ve (9.0, 1.5, 1.0, 1.0ml/12.5lt) dozlan en yüksek bitki tane verimi sağlamıştır. 1 î!75?5?j *fr*fr 5&63İVbBİ AMAHTÂR KELSÜELER : Bodur fasulye, azotlu gübre, yaprak gübresi, verim, verim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis The Effects of Different Nitrogen Fertilizers and Doses On Yield and Yield Components of Dwarf Beans (Phaseolus vulgaris L. var. nanus dekapr.) İpek ATILGAN Trakya University Institute of Nature and Applied Sciences Department of Field Crops ADVISOR: Prof.Dr. Sezen ŞEHİRAÜ This research was conducted on the farmer field of İzzetiye village of Keşan town of Edirne city in 1997-1998. The aim of the research was to determine the effect of different source of nitrogen fertilizer and doses on yield and yield components of dwarf beans (Phaseolus vulgaris L. var. nanus dekapr.) The experiment was established according to split plot blocks design with four replications. In this study the nitrogen fertilizers were used in main plot and the doses in sub-plots. In the study different doses of 20-20-0 granule fertilizer, Gülat and Ekofer foliar fertilizers are used. Okg/da, 2kg/da, 4kg/da and 6kg/da doses of 20-20-0 granule fertilizer are given at sowing. Foliar fertilizers are given 4 different doses ( (4.0, 0.0, 0.0, 0.0ml/12.5lt), (5.0, 2.5, 2.5, 2.5ml/12.5lt), (7.5, 2.5, 1.25, 1.25ml/12.5lt) ve (9.0, 1.5, 1.0, 1.0ml/12.5lt) ) at 4 different times ( 4 leaf time, after 15 days, at 50% flowering and end of flowering). According to the results of this research, number of flowers per plant were between 21.5-49.3, leaf area 56.5-98.4 cm2 number of pods 11.2-39.8, number of foiling flowers 3.3-18.1, number of seed 22.7-118.8, number of ovul 2.3-12.7, protein ratio 36%-24.4%, seed yield per plant 7.8-38.1 g. and the yield kg/da 293.3-68. At result of this study; the seed yields taken from the foliar fertilizer of Gülat at the doses of (7.5, 2.5, 1.25, 1.25ml/12.5lt) ve (9.0, 1.5, 1.0, 1.0ml/12.5lt) is the biggest yields. 1999, 44 pages