Çukur imla hakkı bulunan mühimmatlarda astar malzemesinin hedef üzerindeki etkisi
The impact of liner material choice on shaped charge ammunition effectiveness
- Tez No: 953369
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN ATMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Çukur imla hakkı, Zırh delici mühimmat, Bor katkılı kaplama, Penetrasyon derinliği, Shaped charge, Armor-piercing ammunition, Boron-doped coating, Penetration depth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Silah Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalışma kapsamında 12 adet farklı astar tasarımının deneysel uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu deneylerin birincil amacı farklı astar tasarımlarının çelik hedefler üzerindeki penetrasyon performansını ve krater çapını incelemektir. Buna ek olarak bakır astar gövdesi üzerine uygulanan bor katkılı kaplama ile birlikte oluşturulan astar tasarımının penetrasyon derinliği üzerindeki etkisine yoğunlaşılmıştır. Deneysel faaliyeti gerçekleştirilen 4 ana astar grubu ve her grup içerisinde 3 farklı astar geometrisi incelenmiştir. Bakır konik astar kontrol numunesi olarak belirlenmiş ve bütün değerlendirmeler bu astar tasarımı temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ana odak noktası literatürde benzeri bulunmayan ve araştırmaya açık bir konu olan bakır astar üzerine uygulanan bor-nikel-tungsten kaplamadır. Bu kaplama ile birlikte bakır konik astar numunesine oranla penetrasyon derinliğinde artış sağlamak amaçlanmaktadır. Deneysel sonuçlar kapsamında bor katkılı bimetalik trompet astar tasarımının bakır konik kontrol numunesine oranla %66.67 daha başarılı penetrasyon derinliği yarattığı gözlemlenmiştir. Buna ek olarak hiper hızlı levhalı astar geometrisine sahip astar tasarımının her astar grubu içerisinde en az penetrasyon performansı sergilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the penetration performance and crater diameter of 12 different liner designs on a steel target were investigated. Four main liner groups, each containing three different liner geometries, were experimentally evaluated. A copper conical liner was designated as the control sample, and all assessments were made based on this liner design. The main focus of the study is a subject not previously explored in the literature: a boron-nickel-tungsten coating applied to a copper liner. The aim of this coating is to enhance the penetration depth compared to the copper conical liner sample. Experimental results showed that the boron-doped bimetallic trumpet liner design achieved 66.67% greater penetration depth compared to the copper conical control sample. Additionally, it was determined that the liner design with a hyper-velocity plate-shaped liner geometry demonstrated the lowest penetration performance within each liner group.