In-vitro fertilization and embryo transfer (IVF-ET) in terms of islamic belief and bioethics: The construction of new fatwas for new biotechnological and medical advances
İslam inancı ve biyoetik açısından tüp bebek ve embriyo transferi (IVF-ET): Yeni biyoteknolojik ve tıbbi gelişmeler için yeni fetvaların inşası
- Tez No: 953541
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA BAIG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Religion, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: İslam Biyoetiği, IVF-ET, Embriyo Transferi, İslam Hukuku, Fetva, Yardımcı Üreme Teknolojileri, Islamic Bioethics, IVF-ET, Embryo Transfer, Islamic Jurisprudence, Fatwa, Assisted Reproductive Technologies
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma,“İn-vitro Fertilizasyon ve Embriyo Transferi (IVF-ET) İslam İnancı ve Biyoetik Açısından”başlığını taşımakta olup bir giriş, üç bölüm ve bir sonuç kısmından oluşmaktadır. İnsan varoluşunun yardımcı üreme teknolojileriyle ilişkisini ele almakta ve bu uygulamaların İslamî bakış açısından ortaya çıkardığı etik ve teolojik soruları incelemektedir. Birinci bölüm, kısırlık nedenlerini, yardımcı üreme teknolojilerinin gelişimini ve sınıflandırmasını, ayrıca bu uygulamaların İslam hukukundaki ahlaki boyutlarını değerlendirmektedir. İkinci bölümde, tüp bebekler ve dondurulmuş embriyoların İslam hukukundaki hukuki ve biyoetik statüsü ele alınmakta; ayrıca ebeveynlik, nesep ve çocukların İslam düşüncesindeki manevi değeri analiz edilmektedir. Üçüncü bölüm ise Sünni ve Şii alimler tarafından verilen teolojik yorumlara ve fetvalara odaklanmakta, bu fetvaları ve gerekçelerini karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Metodolojik olarak çalışma, metin incelemesine ve karşılaştırmalı analize dayalı nitel bir yaklaşım benimsemektedir. İslam hukukunun birincil ve yetkin kaynakları, klasik ve modern fetvalar ile Arapça ve İngilizce akademik literatür eleştirel bir şekilde incelenmiş; İslam hukukunun modern biyomedikal gelişmelere nasıl yaklaştığı ve nasıl yanıt verdiği değerlendirilmiştir. Çalışma, IVF-ET'ye yönelik çeşitli İslamî etik ve hukuki yaklaşımları özetleyerek, İslam fıkhının çağdaş biyoetik meselelerle nasıl etkileşim kurabileceğini ve bu meseleleri temel ilkeler doğrultusunda nasıl ele alabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, titled“In-vitro Fertilization and Embryo Transfer (IVF-ET) in Terms of Islamic Belief and Bioethics”, consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. It explores the nature of human existence in relation to assisted reproductive technologies and addresses the ethical and theological questions raised by these practices from an Islamic perspective. The first chapter examines the causes of infertility, the development and classification of assisted reproductive technologies, and the moral dimensions of these practices within Islamic law. The second chapter explores the legal and bioethical status of test-tube babies and frozen embryos in Islamic jurisprudence. It also analyzes parenthood, lineage, and the spiritual significance of children in Islamic thought. The third chapter focuses on theological interpretations and fatwas issued by both Sunni and Shiite scholars, comparing their rulings and reasoning concerning IVF and embryo transfer. Methodologically, this study adopts a qualitative approach through textual and comparative analysis. Primary and authoritative Islamic legal sources, classical and modern fatwas, and scholarly writings in both Arabic and English are critically examined to evaluate how Islamic law interacts with and responds to modern biomedical advancements. The study concludes by summarizing the various Islamic ethical and legal responses to IVF-ET and highlights how Islamic jurisprudence can engage with contemporary bioethical challenges while remaining rooted in foundational principles.