Elit atletlerde psikolojik yetimliğin sporda ahlaktan uzaklaşmalarına etkisi
The effect of psychological orphanhood on elite athletes' deviation from ethics in sports
- Tez No: 953571
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atletizm, sporda ahlaktan uzaklaşma, psikolojik yetimlik, Athletics, deviation from ethics in sports, psychological orphanage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, elit atletlerde psikolojik yetimliğin sporda ahlaktan uzaklaşmalarına olan etkisini incelemektir. Bu bağlamda çalışmanın örneklemini Türkiye Atletizm federasyonuna bağlı çeşitli kulüplerden 134'ü kadın, 203'ü erkek olmak üzere toplam 337 atlet oluşturmaktadır. Araştırmada her ölçek maddesinin minimum 5, maksimum 20 katı olmalıdır, kuralı dikkate alınmıştır. Araştırma örnekleminin belirlenmesinde sporcularda psikolojik yetimlik ölçeği 27 ve sporda ahlaktan uzaklaşma ölçeği 8 olmak üzere toplamda 35 madde bulunması ve ölçek sayısının en az beş katı kadar katılımcı zorunluluğu, çalışma için minimum katılımcı sayısının 175 olmasını gerektirmiştir. Verilerin toplanması adına bu örneklem grubuna üç ayrı form yöneltilmiştir. Bunlar; kişisel bilgi formu, sporda ahlaktan uzaklaşma ölçeği ve sporcularda psikolojik yetimlik ölçeğidir. Mevcut formlar aracılığıyla elde edilen verilerin analiz süreci SPSS 22.0 istatistiksel paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan tanımlayıcı analizlere ek olarak verilerin normal dağılım sergileyip sergilemediği kontrol edildikten sonra parametrik testlerin yapılması uygun bulunmuştur. İkili grup karşılaştırmalarında Bağımsız Örneklem t-Testi, üç ve daha fazla grup içeren karşılaştırmalarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı fark tespit edilen durumlarda, farkın kaynağını belirleyebilmek adına Tukey HSD testi uygulanmıştır. Araştırma neticesinde sporda ahlaktan uzaklaşma ve psikolojik yetimlik, birbirini etkileyen önemli faktörler olarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda gelecek çalışmalarda mevcut konunun derinlemesine incelenmesi adına nitel veya karma yöntemlerin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the effect of psychological orphanhood on elite athletes' deviation from ethics in sports. In this context, the sample of the study consists of a total of 337 athletes, 134 of whom are female and 203 of whom are male, from various clubs affiliated with the Turkish Athletics Federation. In the study, the rule that each scale item should have a minimum of 5 and a maximum of 20 points was taken into consideration. In determining the research sample, the requirement that there be a total of 35 items, including 27 items on the psychological orphanhood scale and 8 items on the scale of deviation from ethics in sports, and that the number of participants be at least five times the number of scales, necessitated a minimum of 175 participants for the study. Three separate forms were administered to this sample group for data collection. These were: a personal information form, the scale of moral disengagement in sports, and the psychological orphanhood scale for athletes. The analysis of the data obtained through the forms was carried out using the SPSS 22.0 statistical package programme. In addition to the descriptive analyses, it was found appropriate to perform parametric tests after checking whether the data showed a normal distribution. The Independent Samples t-Test was used for two-group comparisons, while the One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for comparisons involving three or more groups. In cases where significant differences were detected in the ANOVA results, the Tukey HSD test was applied to determine the source of the difference. As a result of the research, moral disengagement and psychological orphanhood in sports were evaluated as important factors that influence each other. In this context, it is recommended that qualitative or mixed methods be used in future studies to examine the current topic in depth.