Elit atletlerin yeni tip koronavirüs döneminde kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of anxiety levels of elite athletes according to various variables in the new type of coronavirus period
  1. Tez No: 798326
  2. Yazar: YAVUZ CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel ve Psikolojik Etkiler, Kaygı Durumu, Yeni Tip Koronavirüs, Anxiety, New Type of Coronavirus, The Effects of The Physical and Psychological Effects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, elit atletlerde yeni tip koronavirüsün etkilerinin çeşitli değişkenlere göre kaygı durumlarına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Elit atletlere ait kişisel bilgileri ile sporcuların koronavirüse karşı olan tutumların antrenman ve yarışma dönemlerindeki olumlu, olumsuz etkilerinin arasındaki farklılıklar incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye Atletizm Federasyonu'nda aktif olarak yarışlara katılan ve millli takım kamplarında yer alan 154 erkek ve 91 kadın sporcu katılımcı oluşmuştur. Araştırmadaki verilerin analizi SPSS 24.0 ile yapılmıştır. 'Kişisel Bilgi Formu' ve Demir ve ark. (2020) tarafından geliştirilen 'Sporcuların Yeni Tip Koronavirüse Yakalanma Kaygısı Ölçeği (SYTKYKÖ)' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre bireysel kaygı puan ortalaması 39,90 sosyalleşme kaygısı puan ortalaması 11,31 ve sporcuların yeni tip koronavirüse yakalanma kaygısı puan ortalaması 51,22 olarak elde edilmiştir. Araştırmada, sporcuların yaş, spor yaşı, koronavirüse yakalanma durumu ve olimpik kadroda yer alma bakımından yeni tip koronavirüse yakalanma kaygısı ve alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmemiştir. Bireysel kaygı puanındaki farklılık ortalama puanlara göre sprinterlerde daha yüksek, atlamalar branşındaki atletlerde daha düşük olduğu gözlenmiştir. Eğitim durumu bakımından bireysel kaygı ve sosyalleşme kaygısı farklılık göstermiştir. Koronavirüse yakalanma kaygı puanı, bireysel kaygı ve koronavirüse yakalanma kaygısı arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Koronavirüs pandemi sürecinin başarı ve kaygı durumlarına etkisi bakımından incelendiğinde ise bireysel kaygı puanı ve sporcuların koronavirüse yakalanma kaygı puanı arasındaki farklılığın ortalama puanlara göre etkisi olma puanı daha yüksek, olmama puanın ise daha düşük olduğu gözlenmiştir. Elit atletlerin koronavirüse yakalanma kaygısının ve bireysel kaygılarının yüksek olduğu görülürken bu dönemde yaşanan yasaklar ve izolasyon sonucunda sosyalleşme kaygısı daha düşük seviyede kalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of the new type of coronavirus on the anxiety states of elite athletes according to various variables. The differences between the personal information of elite athletes and the positive and negative effects of athletes' attitudes towards coronavirus during training and competition periods were tried to be examined. The study group of the research consisted of 154 male and 91 female athletes participating in the national team camps and actively participating in the races in the Turkish Athletics Federation. The analysis of the data in the research was made with SPSS 24.0. 'Personal Information Form' and Demir et al. (2020) 'Athletes' Anxiety of Conceiving Novel Coronavirus Scale (SYTKYKÖ)' was used as a data collection tool. According to the results of the analysis, the mean score of individual anxiety was 39.90, the mean score of socialization anxiety was 11.31, and the mean score of the athletes' anxiety about catching the new type of coronavirus was 51.22. In the study, no significant difference was observed in the anxiety and sub-dimensions of the athletes in terms of age, sports age, catching coronavirus and being in the Olympic team. It was observed that the difference in individual anxiety scores was higher in sprinters and lower in jumping athletes compared to average scores. Individual anxiety and socialization anxiety differed in terms of educational status. There was a significant difference between the anxiety score of contracting coronavirus, individual anxiety and anxiety of contracting coronavirus. When the coronavirus pandemic process is examined in terms of the effect of success and anxiety, it has been observed that the difference between the individual anxiety score and the anxiety score of the athletes catching the coronavirus is higher than the average score, while the score of not having an effect is lower. While it was observed that the anxiety and individual concerns of the elite athletes were high, the socialization anxiety remained at a lower level as a result of the bans and isolation experienced during this period.