Stabil dönemdeki astım tanılı hastalarda serum arginaz düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum arginase levels in patients with asthma diagnosis in the stable period
- Tez No: 953645
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER TUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, arginaz, total IgE, Asthma, arginase enzyme, total IgE
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Astım, dünya genelinde milyonlarca bireyi etkileyen ve hava yollarında kronik enflamasyon ile karakterize edilen yaygın bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın patofizyolojisi, immünolojik ve biyokimyasal mekanizmaların karmaşık bir etkileşimini içerir. Bu süreçte arginaz enziminin, astım patofizyolojisinde önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, stabil dönemdeki astım tanılı hastalarda serum arginaz aktivite düzeylerini inceleyerek, bu düzeyleri sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubuyla karşılaştırmaktır. Astımın patofizyolojisinde önemli bir role sahip olan arginaz enziminin serum düzeylerindeki değişikliklerin, hastalık süreci ve kontrolü üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması hedeflenmektedir. Materyal ve Metod: Çalışmaya Mart 2023 – Eylül 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları kliniğine başvuran, stabil dönemdeki astım tanılı 30 hasta ile herhangi bir hastalığı bulunmayan ve kontrol grubunu oluşturan sağlıklı 30 birey olmak üzere toplam 60 kişi dahil edildi. Hastaların demografik, klinik, fonksiyonel ve laboratuvar özellikleri gruplar arasında karşılaştırılmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmadaki hasta grubunun yaş ortalaması 35,73±11,42 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 33,83±7,33 yıl olarak bulundu. Gruplar arasında cinsiyet, yaş ve sigara kullanımı açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hasta grubunda öksürük ve nefes darlığı semptomları diğer semptomlara kıyasla daha fazla görüldü (sırasıyla p=0,002; p0,05). Sonuç: Çalışmamız sonucunda stabil dönemdeki astım tanılı hastalar ile kontrol grubu arasında serum arginaz aktivite düzeyi açısından anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Arginaz enziminin, astım patofizyolojisinde önemli bir rol üstlendiği belirtilmesine rağmen, çalışmamızda stabil dönemdeki astım hastalarında serum arginaz aktivite düzeyi ile bu role ilişkin bir korelasyon saptanamadı. Ayrıca stabil dönemdeki astım tanılı hastaların takibinde de olası bir belirteç olamayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Asthma is a common respiratory disease that affects millions of individuals worldwide and is characterized by chronic inflammation of the airways. The pathophysiology of the disease involves a complex interaction of immunological and biochemical mechanisms. In this process, arginase enzyme is thought to play an important role in the pathophysiology of asthma. The aim of this study was to examine the serum arginase activity levels in patients diagnosed with asthma in the stable period and to compare these levels with a control group of healthy individuals. It is aimed to better understand the effects of changes in the serum levels of arginase enzyme, which has an important role in the pathophysiology of asthma, on the disease process and control. Materials and Methods: A total of 60 people were included in the study, including 30 patients with stable asthma and 30 healthy individuals who did not have any disease and constituted the control group, who applied to Ankara Bilkent City Hospital Chest Diseases Clinic between March 2023 and September 2023. Demographic, clinical, functional and laboratory characteristics of the patients were evaluated comparatively between the groups. Results: The mean age of the patient group in the study was 35.73±11.42 years, and the mean age of the control group was 33.83±7.33 years. No significant difference was found between the groups in terms of gender, age and smoking habit (p>0.05). Cough and shortness of breath symptoms were seen more frequently in the patient group compared to other symptoms (p=0.002; p0.05). Conclusion: As a result of our study, it was determined that there was no significant difference in serum arginase activity level between patients diagnosed with asthma in the stable period and the control group. Although it has been stated that arginase enzyme plays an important role in the pathophysiology of asthma, no correlation was found in our study regarding this role with serum arginase activity level in asthma patients in the stable period. We also think that it cannot be a possible marker in the follow-up of patients with asthma in the stable period.