R-PET liflerden üretilen örme tekstil yüzeyi üzerine akıllı giysi tasarımı ve üretimi
Design and production of a smart garment based on a knitted textile surface made from Recycled PET (r-PET) fibers
- Tez No: 953758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE KILIÇ, DOÇ. DR. MAHMUT KAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Sürdürülebilirlik, Geri dönüşüm, Moda, Akıllı giysiler, r-PET, Giyilebilir teknoloji, Textile, Sustainability, Recycling, Fashion, Smart garments, r-PET, Wearable technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada, çevre dostu üretim anlayışıyla geri dönüştürülmüş r-PET kumaştan giyilebilir akıllı giysiler tasarlanmış ve üretilmiştir. Tekstil sektörü, doğal ve sentetik elyaflardan elde edilen ürünlerle gündelik yaşamda geniş bir yer kaplamaktadır. Ancak son yıllarda nüfus artışı, yükselen gelir düzeyleri ve yaşam standartları, giysi üretim ve tüketim oranlarını artırmış; bu durum beraberinde su kirliliği, kimyasal atıklar ve çevresel tahribat gibi ciddi sorunları getirmiştir. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramları, kaynakların korunmasını temel alan çevreci üretim modellerini gerekli kılmıştır. Sürdürülebilirlik, doğal kaynakların verimli kullanılması ve gelecek nesillerin yaşam koşullarının gözetilmesi anlamına gelmektedir. Geri dönüşüm ise atık malzemelerin yeniden işlenerek çevresel zararların azaltılmasına katkı sunar. Tekstil sektöründe özellikle eski giysiler ve plastik şişelerin dönüştürülmesiyle çevreye duyarlı yeni ürünler elde edilmektedir. Bu uygulamalar yalnızca kaynakların korunmasına değil, aynı zamanda atık miktarının azaltılmasına da katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda geliştirilen çalışmada, r-PET kumaştan üretilen bir dış giyim ürünü; fotovoltaik güneş panelleri ile donatılarak yenilenebilir enerji üretme yetisine kavuşturulmuştur. Güneş panelleri, giysinin estetik yapısının bir parçası olarak hem taşınabilir elektronik cihazların şarjını sağlamakta hem de soğuk hava koşullarında vücuda ısı desteği sunmaktadır. Unisex olarak tasarlanan bu ürün, teknolojik işlevselliği sürdürülebilirlik anlayışıyla bütünleştirerek, giyilebilir akıllı tekstil tasarımlarına örnek bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents the design and production of wearable smart garments made from recycled PET (r-PET) fabric with a focus on environmental sustainability. The textile industry plays an integral role in daily life through products derived from both natural and synthetic fibers. However, in recent years, the increasing global population, rising income levels, and improved living standards have significantly amplified clothing production and consumption, which in turn has led to various environmental problems such as water pollution, waste generation, and excessive chemical use. In response to these issues, sustainability and recycling have become essential principles guiding eco-friendly production processes. Sustainability emphasizes the efficient use of resources while ensuring the well-being of future generations. Recycling supports this goal by minimizing environmental impact through the reprocessing of waste materials. In the textile sector, recycled plastic bottles and old garments are transformed into new, environmentally conscious products. This approach not only conserves natural resources but also reduces the volume of textile waste. Within this scope, a unisex outerwear garment was developed using r-PET fabric and integrated with photovoltaic panels capable of generating renewable energy. These panels enable charging of electronic devices and provide heat in cold weather. The product demonstrates how smart textiles can effectively unite technological functionality with environmental awareness.