Yetenek yönetimi uygulamalarının ve örgütsel bağlılığın çalışanın sürdürülebilir performansı üzerine etkisi
The impact of talent management practices and organizational commitment on employee sustainable performance
  1. Tez No: 953898
  2. Yazar: RIDVAN YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, Savunma Sanayi, Sürdürülebilir Performans, Yetenek Yönetimi, Human Resource Management, Organizational Commitment, Defense Industry, Sustainable Performance, Talent Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetenek yönetimi uygulamaları, örgütsel bağlılık ve çalışanın sürdürülebilir performansı arasındaki ilişkileri incelemek ve örgütsel bağlılığın bu ilişkide aracı rol oynayıp oynamadığını ortaya koymaktır. Araştırma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde tasarlanmış kesitsel bir nicel çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde savunma sanayi sektöründe görev yapan 288 çalışan oluşturmaktadır. Veriler, Yetenek Yönetimi Uygulamaları Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Çalışanın Sürdürülebilir Performansı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon ve Hayes'in PROCESS makrosu ile aracılık testi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, yetenek yönetimi uygulamalarının hem örgütsel bağlılık hem de sürdürülebilir performans ile pozitif yönde anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Regresyon analizleri sonucunda, yetenek yönetimi boyutlarından özellikle“elde tutma ve bağlılık”ile“eğitim”in sürdürülebilir performans üzerinde anlamlı yordayıcılar olduğu belirlenmiştir. Örgütsel bağlılık alt boyutları incelendiğinde yalnızca duygusal bağlılık sürdürülebilir performansı anlamlı şekilde yordarken, devamlılık ve normatif bağlılık boyutlarının etkileri anlamlı çıkmamıştır. Aracılık analizi sonucunda ise örgütsel bağlılığın, yetenek yönetimi uygulamaları ile sürdürülebilir performans arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlenmediği görülmüştür. Sonuç olarak, çalışanların sürdürülebilir performanslarını artırmada yetenek yönetimi politikalarının ve duygusal bağlılığın belirleyici unsurlar olduğu ortaya konmuştur. Bu bulgular, örgütlerin stratejik insan kaynakları yönetimi bağlamında daha bütüncül ve bağlılık temelli uygulamalar geliştirmeleri gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the relationships between talent management practices, organizational commitment, and employees' sustainable performance, and to investigate whether organizational commitment plays a mediating role in this relationship. The study was designed as a cross-sectional quantitative research within the framework of a relational screening model. The sample of the study consisted of 288 employees working in the defense industry sector in Istanbul. Data were collected using the Talent Management Practices Scale, Organizational Commitment Scale, and Sustainable Performance Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, multiple regression, and mediation analysis through Hayes' PROCESS macro were used in data analysis. The findings revealed that talent management practices were positively and significantly associated with both organizational commitment and sustainable performance. Regression analyses indicated that among the subdimensions of talent management,“retention and commitment”and“training”significantly predicted sustainable performance. Regarding the subdimensions of organizational commitment, only affective commitment was found to be a significant predictor of sustainable performance, whereas continuance and normative commitment were not statistically significant. Mediation analysis further demonstrated that organizational commitment did not have a significant mediating effect on the relationship between talent management practices and sustainable performance. In conclusion, the study highlights that talent management policies and affective commitment are key determinants in enhancing employees' sustainable performance. These findings suggest that organizations should adopt more comprehensive and commitment-based strategies within the scope of strategic human resource management in order to foster long-term employee performance and organizational sustainability.